Признање

ЗАСЛУЖНИ ЗА ЖИВОТ У МИРУ

Два народна хероја – Дана Милосављевић и Стеван Опачић – и 15 њихових сабораца из свих јединица које су учествовале у београдској операцији, разговарали су с градоначелником Београда Синишом Малим и градским менаџером Гораном Весићем, који су им поручили да је част и обавеза свих нас да се сећамо и поштујемо оне који су нам донели мир.

На сустрету је био и предедник СУБНОР-а Србије Проф. др Миодраг Зечевић, као и председник Градског одбора Бора Ерцеговац.

Борац 6. личке пролетерске дивизије Илија Радаковић каже да је његова јединица прешла више од 1.000 километара да би учествовала у ослобођењу Београда. „За то време нас је пратила немачка авијација, тенкови и пешадија. То је била наша… почасна пратња“, уз осмех се сећа Радаковић.

На почетку борбе Радаковић је био тешко рањен јер је у његовој близини експлодирала минобацачка граната, али истиче да је срећан што је ступио у редове бораца против фашизма и учествовао у ослободилачкој борби.

Радаковић за Танјуг каже да се јуче, гледајући војну параду, сјајно осећао. „Видим да имамо добру, храбру и наоружану војску. Срце ми је било пуно“, рекао је Радаковић.

И прва девојка која је на тенку ушла у Београд, Кристина Јовановић, дели Радаковићеве утиске.
„Срећна сам била, војска нам је дивна, млади су, слатки, борбени. Јуче је било прекрасно“, рекла је Кристина.

Она подсећа да су војници њене 21 дивизије током рата прешли земљу од југа до севера, а да су се за ослобођење Београда с Русима срели у Никинцима.

„Сусрет са Русима је био веома драг и срдачан, као да смо са њима били сто година“, сећа се Кристина.

Скупштина града Београда била је домаћин и свечане седнице СУБНОР-а на којој су додељене медаље, плакате и захвалнице појединим институцијама и личностима.

Мали: Част и обавеза сетити се свих који су учествовали у ослобођењу Београда

Градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић примили су данас у Старом двору делегацију бораца Народноослободилачког рата поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда.

Градоначелник је рекао да је част и обавеза сетити се свих који су учествовали у ослобођењу Београда.

– Ви сте својим пожртвовањем и храброшћу успели да створите слободан град. Када год пожелите да дођете у Скупштину града, врата су вам отворена – истакао је Синиша Мали и позвао борце на Свечану академију 19. октобра у „Сава центру“.

Представници СУБНОР-а су на данашњој свечаној седници у Старом двору уручили јубиларне медаље, захвалнице и плакете заслужним институцијама и појединцима, међу којима је и градски менаџер Горан Весић.

Весић је казао да Београд није имао пуно прилика да живи мирно у слободи, те да је само у 20. веку три пута разаран, а 44 пута у својој историји.

– Ви сте најзаслужнији за то што живимо у миру. Својом борбом од 1941. до 1944. године и ослобађањем Београда допринели сте да ваши потомци живе у слободи и на томе вам захваљујемо. Антифашизам је велика идеја, то је идеја на којој почива модерна Европа. Није Дан Европе без разлога 9. маја – Дан победе над фашизмом. Ми смо као народ дали велики допринос тој борби и не треба тога да се стидимо, а ово што се догађа око обележавања јубилеја је променило свест у нашем народу о антифашизму. Верујем да више нико у овом друштву неће оспоравати те идеје и вредности. У историји све велике идеје имају свој успон, дођу на историјску сцену, а онда доживе период у коме се омаловажавају, преиспитују. Живимо у важном времену када је наше друштво коначно поново прихватило антифашизам као своју вредност. Скупштина града има намеру да предложи да један час у школама буде посвећен ослобођењу Београда, као и то да се више пажње посвети едукацији младих по питању антифашизма и ослобођења Београда. Верујем да ћемо заједно наставити да развијамо ту идеју – рекао је Весић и позвао присутне да дођу на свечану академију у „Сава центру“ у недељу, 19. октобра, коју режира Драган Бјелогрлић, а да затим 20. октобра положе венце онима који су дали своје животе за слободу Београда.

borci17102014

са сајта „СТУДИЈА Б“