ПРКОСНИ СРЕМ: ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ФРУШКОГОРСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

У организацији СУБНОР-а Сремске Митровице на Рохаљ базама, некадашњој партизанској слободној територији које је било и зборно место за пребацивање партизанских бригада на слободну територију у источној Босни, али где су се налазили збегови месног становништва, које се повлачило из Свилоша, Лежимира, Дивоша и других фрушкогорских села од усташког терора, обележенa је 81. годишњица од формирања Фрушкогорског народноослободилачког партизанског одреда.

Фрушкогорски народноослободилачки партизански одред био је партизански одред формиран 9. септембра 1941. на Фрушкој гори. Био је прва герилска формација у окупираном Срему, који је тада био у саставу усташке Независне Државе Хрватске (НДХ). Приликом формирања имао је око 60 бораца, а Штаб одреда сачињавали су — командант Сима Релић, политички комесар Станко Пауновић Вељко и заменик команданта славни Бошко Палковљевић Пинки. Заједно са Подунавским одредом до јула 1942. извео је преко 200 акција на посаде, колоне и транспорте непријатеља, углавном делујући у ширем рејону Фрушке горе. Средином 1942, посебно у време битке за жетву, борбена активност Фрушкогорског и Подунавског одреда проширила се на подручје читавог Срема. Почетком септембра 1942. Фрушкогорски одред је реорганизован у Први фрушкогорски батаљон, који је укључен у тада формирани Трећи сремски одред.

Бројне окупљене делегације антифашиста из Вуковара, Бијељине, Сребреника, представнике амбасаде Руске федерације, Војске Србије, представнике СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а Београда, Новог Сада, Апатина, Шида, Руме, Бечеја, Сурчина, Удружења ваздухопловаца Војводине, Удружење акцијаша Сремске Митровице  и СПС-а Сремске Митровице – поздравио је домаћин Бата Корица истакавши да увек пркосни Срем памти дане страдања и херојства из времена отпора у Другом светском рату када се територија Срема нашла под окупацијом и сталним терором Независне државе Хрватске. Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, посебно је похвалио неговање слободарских традиција народа овога краја, истакавши да народ Срема има чиме да се похвали и поноси. У свом обраћању, Андрија Поповић, директор Музеја Срема, подсетио је на страдање мештана Срема нагласивши да се оваквим и сличним обележавањима одаје почаст онима који су бранили највиши човеков идеал – слободу, спајају генерације и граде мостови између прошлости и будућности. Представник амбасаде Руске федерације у Србији поздравио је неговање Културе сећања и поновио да Русија памти своје хероје и да не треба дозволити фалсификовање историје јер победници су само једни. Станко Шушњар испред Удружења ваздухопловаца Војводине подсетио је на значај формирања Фрушкогорског народноослободилачког партизанског одреда и велика дела и имена које је дао и истакао потребу да се овај комплекс достојно обнови и да му се врати стари сјај који заслужује.

  1. септембра 2022.