САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854981Укупно посета:
  • 2640815Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СТЕГ СЛОБОДЕ СЕ ВИЈЕ

Нема те силе која ће, без обзира на то са које стране долази или подупире, онемогућити традиционални партизански стег слободе да се вије. Све прогресивне снаге у Србији, у времену кад фашисти измењеног лика и истих намера дивљају у разним деловима планете, обавезне су да у јединственом корпусу спрече зарад будућности и помисао на ретроградне појаве и појединце.

Нико тако добро не зна какве страхоте доноси војевање као стари ратници и због тога, речено је у Београду, на годишњој скупштини Секције бораца Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, мир мора да овлада, разумни политички договори, тамо где се и сада гине и независним народима намећу туђа правила, отима територија, богати природни ресурси и колоне несрећника терају у изгнантство.

Предочавајући скупу извештај о раду у протеклом периоду, председник Секције првоборац Зденко Дупланчић подсетио је у исто време на стварање Прве пролетерске у Руду 1941, кад су се у строју, пред Врховним командантом Титом, заклели момци и девојке из разних крајева тадашње већ окупиране и распарчане државе да ће и по цену живота вратити слободу и независност одузету од далеко надмоћнијих хитлеровских завојевача и њихових верних сарадника из домаћих редова.

Прва пролетерска је, до завршетка Другог светског рата, превалила најмање 20 хиљада километара у борбеном поретку са преко 22 хиљада активних учесника, од којих је 7.500 погинуло, рањено или нестало. Славна бригада изнедрила је 83 народна хероја, а поводом петнаесте годишњице битке на Сутјесци овенчана такође тим највишим државним признањем за храброст и допринос победи над фашизмом. Први командант Прве пролетерске био је Коча Поповић, а политички комесар Филип Кљајић.

На скупштини у Београду су учесници са поносом говорили о  историјском и друштвеном величанственом садејству са антихитлеровском коалицијом и о баштиницима, потомцима и поштоваоцима и свим људима добре воље и аутентичних антифашста, да СУБНОР јединствен и упоран јача и у интересу наше отаџбине.

То је и порука председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, који је пренео захтеве чланства, преко 130.000 људи, да се организацији такве провинијенције и значаја мора, као и свугде у Европи и свету, признати посебан друштвени и државни статус јер се, по садржају и стварном учинку и улози, у свему разликује од регула наметнутих својевремено досовским законима о удруживању.

О раду Секције Прве пролетерске говорио је и председник Градског одбора СУБНОР-а Београда Бора Ерцеговац. А о сарадњи и добрим  партнерским односима више представника сродних организација, међу њима и потомци који чувају традицију интернационалних бигада што су, у предвечерје Другог светског рата, борили у Шпанији против фашиста.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Пролетери

  • pedjaza каже:

    Plamen Prve proleterske NOU brigade će večno plamtiti, jer je ona bila embrion iz kog su se razvile NOV i POJ, NOVJ, JA i JNA. Dan njenog prvog borbenog dejstva, 22. decembar, bio je i Dan te slavne i ponosne armije. 75 godina od fašističke agresije na Jugoslaviju, bila je idealna prilika da se ožive sećanja na ovu slavnu brigadu, koja je po mnogim parametrima (vremenu osnivanja, borbenim dejstvima, broju pripadnika, broju poginulih i ranjenih, broju prvoboraca i narodnih heroja itd.) zbilja bila prva.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.