ПРОЛЕТЕРИМА ДРУГЕ ШУМАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

На брду Требеж, на њиви Танасија Ћирића 10. маја 1944. године формирана је 2.Шумадијска бригада састава 200 бораца (120 космајаца и 80 шумадинаца) која је прошла ратни пут од Шумадије до Сремског фронта и изнедрила велики број истакнутих партијских и партизанских руководилаца. Из њеног састава три борца су проглашена за народне хероје а бригада је одликована Орденом заслуга за народ са златном звездом.

На месту формирања бригаде окупили су се представници СУБНОР-а Србије и Шумадије, Крагујевца, Пријепоља, Адашеваца и Аранђеловца који су положили венце на споменик. Присутнима се обратио председник СУБНОР-а Аранђеловца Радомир Радосављевић, који је поздрављајући све присутне, истакао значај ове бригаде и њен ратни пут. Поред њега обратили су се испред СУБНОР-а Пријепоља Милан Лучић истакавши дугогодишња пријатељства и побратимства Аранђеловца и Пријепоља везано за Пријепољску битку 4. децембра 1943. године а испред СУБНОР-а Адашевци Цветко Ракић  који је говорио о односу Сремаца и Шумадинаца насталом у јеку борби на Сремском фронту.

У име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића присутне је поздравио потпредседник, академик Жељко В. Зиројевић, истакавши значај Друге Шумадијске бригаде у коју су ушли прекаљени борци Шумадије који су у себи носили дух славних хероја наше револуције Милована Илића Чиче Шумадијског, Милана Благојевића Шпанца, Воје Манојловића и других бораца који су дали животе за слободу наше Отаџбине. СУБНОР Србије је био и биће трајни чувар антифашистичких и слободарских традиција, нагласио је Зиројевић.