ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „КАЛЕНДАР ИСТОРИЈСКИХ ДОГАЂАЈА“

У организацији СУБНОР-а Града Врања, као издавача, у препуној камерној сали Позоришта „Бора Станковић“ у Врању, а на сам Дан војних ветерана, промовисана је књига „Календар историјских догађаја“, чије је штампање омогућило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

У име издавача присутнима се обратио председник, бригадни генерал у пензији мр Зоран Лубура, рекавши да је свим члановима Савеза удружења бораца народно ослободилачких ратова Града Врања, веома драго што је наше удружење издавач ове вредне књиге. Он истиче : „Идеја о писању ове књиге је планирана давно од председника Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуба Стојчића. На припреми материјала је рађено дуже времена. Посебан допринос је дала радна група у којој су били Стојан Младеновић, проф. Ненад Стоиљковић и секретар Миодраг Велиновић. Календар историјских догађаја је један веома вредан подсетник свим генерацијама које долазе. Нема потреба да ми измишљамо историју, довољно је да је сачувамо од заборава и кривотворења, а ова књига је један мали допринос у томе. Хвала вам што подржавате напоре СУБНОР-а Врања на неговању традиција свих ослободилачких ратова Србије“.

Рецензент књиге, дипломирани историчар Ненад Стојиљковић казао је да је ова књига добар подсетник свима који се баве неговањем слободарских традиција и чувању историјске истине од заборава. Неке програмске активности СУБНОР реализује самостално, многе активности у сарадњи са локалном самоуправом и активно се укључује у обележавању свих значајних датума.

Један од аутора књиге, претходни председник СУБНОР-а Врања, Стојан Младеновић истакао је да овај Календар историјских догађаја представља сиже најважнијих догађаја у чијем обележавању учествују борачке организације свих шест општина из Пчињског округа и Града Врања. Циљ израде ове књиге је да се на једном месту прикажу сви најзначајнији догађаји и датуми њиховог обележавања. Истовремено, краћим освртом на сваки догађај, да подсетимо на њих и на њихов историјски значај.

Медијатор разговора био је архивски саветник Мирољуб Миша Стојчић, који је својим богатим искуством и одабраним одломцима из књиге публици приближио тематику и стил којим су текстови написани.

У пратећем делу програма наступиле су Велина Стаменковић и Јована Павловић.

Вредно је напоменути да је након промоције, присутнима са посветом, подељено двадесетак књига „Календар историјских догађаја“.

ГО СУБНОР-а Врање

ВРАЊЕ, 04.12.2023.