ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „РАТНИЦИ ГВОЗДЕНОГ ПУКА“

У Народном музеју ,,Топлице” у Прокупљу, у среду, 19. јула 2023. године, одржана је промоција монографије “РАТНИЦИ ГВОЗДЕНОГ ПУКА” аутора Дарка Жарића музејског саветника историчара.

На промоцији су говорили директор Народног музеја Топлице Љиљана Красић, музејски саветник историчар Дарко Жарић, лектор монографије Драган Огњановић и већница за културу Милица Ерић у присуству прeдставника локалне самоуправе, Војске Републике Србије, цркве Св. Прокопије и многобројних грађана.

Велико Хвала на присуству свим пријатељима и гостима који су дошли на промоцију монографије а посебно генерал мајору Слађану Стаменковићу заменику команданта Копнене војске Србије.

Посебан печат овој промоцији је дат од стране СУБНОР-а Србије, где је у оквиру ове свечаности, члан председништва СУБНОР-а Србије Анђелко Милићевић, пуковник у пензији Народном музеју Топлице Прокупље и аутору монографије уручио највише признање СУБНОР-а Србије ,,Велико ХВАЛА” за све што смо до сада урадђено на промоцији Гвозденог пука….

Промоција је приређена у оквиру програма прославе градске славе св. Прокопије, а Издавач је Народни музеј Топлице.

Објављивање монографије финансијски је помогло Министарство Културе Републике Србије.

Ово је прва промоција а наредне су у августу у општинама Топличког, Јабланичког и Нишког округа одакле су били мобилисани припадници пука а на јесен ове 2023. године планиране су промоције у Нишу и Београду….

Застава Гвозденог пука је била најодликованија застава у српској војсци са следећим одликовањима: КЗм 2, 3 и 4. реда, Орден Белог орла са мачевима 3. реда, Златна медаља за храброст и Француски Ратни крст са палмом.

Из овог пука 229 припадника пука добило је Карађорђеву звезду са мачевима а њих 41 добили су две КЗм. Орден Белог орла са мачевима добило је њих 49, Легију части Р. Француске и Ратни крст са златном палмом њих по 11, Руски Орден Св. Ђорђа 16, и др. У борбама тј. у јуришима погинуло је 2.158 ратника. само је из пука од 1912. године 15 њих дезертило а 7 се предало.

Укупно је страдало из 2 пука 1. позива 2.985 ратника од оних 4.755 који су кренули 1912. године.

На Солунском фронту преживели из 1, 2 и 3 позива били су у једном пуку. На крају рата, по подацима до којих смо дошли преживело је око 569 ратника који су кренули 1912. године у ослободилачке ратове.

Вечна слава РАТНИЦИМА ГОЗДЕНОГ ПУКА!!!

19. јул 2023