ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ЗАГРЕБА И ДАНА ПОБЕДЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

На позив Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Врбовца (УАБА) и Заједница удруга антифашистичких бораца и антифашиста Загребачке Жупаније и Града Загреба (ЗУАБА), Секција бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде 8. маја је присуствовала обележавању 78.годишњице ослобођења Града Загреба а 7. маја Врбовца.

Након полагања венаца на споменик палих бораца Прве пролетерске НОУ бригаде, присутнима су се, пригодним речима, обратили градоначелник Врбовца Денис Краљ и Марио Јарки председник УАБА Врбовца као и Олга Стоиљковић Трифуновић, испред делегације Секције Прве Пролетерске која је, овом приликом, изнела чињенице на једну од значајнијих битака из историје бригаде у Врбовцу, која се водила два дана непосредно пред улазак у Загреб и сам крај рата, где је погинуло 168 бораца бригаде.

У центру Врбовца делегације су положиле венце у парку на споменик „Борцима и свим жртвама фашистичког терора 1941-1945. године“.

Након Врбовца, у Загребу, на гробљу на Мирогоју и спомен костурници народних хероја-прочитана су њихова имена, положен је венцац и одата је почаст борцима НОР-а. И овом приликом, положено је цвеће и симболично, неколико играчака, код споменика козарачкој деци умрлој од глади у логорима злочиначке НДХ.

У поподневним часовима, у част победе над фашизмом, одржани су Трњански кресови.

Поводом обележавања 78. годишњице ослобођења Загреба, Дана победе над фашизмом и Дана Европе, 8. маја у Малој дворани Концертне дворане Ватрослава Лисинског, одржана је свечана академија на којој су се присутнима обратили представници антифашиста, града и државног врха Хрватске.

Скуп су заједнички организовали Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ (САБА) и Град Загреб.

Председник САБА РХ Фрањо Хабулин, испред организатора поздравио је присутне и честитао им Дан победе, Дан ослобођења Загреба и Дан Европе.

„Загреб је након дуге четири године окупације 8. маја 1945. дочекао слободу и Орден народног хероја, јер су његови грађани масовно суделовали у борби. Морамо стално изнова утврђивати градиво и борити се за праву истину, а она је само једна – 8. маја 1945. године, уласком јединица Титове армије Загреб је ослобођен, само дан прије него што је безусловном капитулацијом немачке окончан Други светски рат у Европи, али је продужен седам дана због отпора квислиншких војски – рекао је председник САБА РХ Фрањо Хабулин.

Изразио је незадовољство јер се и даље усташки поздрав и истицање усташких симбола третирају тек као прекршај.

„Овдје није важна висина казне, већ је битна квалификација. Нема те слободе говора и изношења властитог мишљења којима би се могао оправдати ревизионизам и лажи које ревизионизам износи.

Ништа не може рехабилитовати страховладу која је тешко укаљала хрватско име, а никаква потреба хомогенизације нације не може послужити за изједначавање комунизма и фашизма“.

Пожелео је да Загреб 80. годишњицу ослобођења дочека поново са Тргом маршала Тита код ХНК-а, као и с улицом 8. маја 1945. године“.

-Антифашизам није само прошлост, већ и будућност Загреба, рекао је загребачки градоначелник Томислав Томашевић истичући да је Град Загреб суорганизатор ове академије, као и Трњанских кресова. Они су кренули 1978. године и стали кад се 90-их град почео срамити своје антифашистичке историје. Обновљени су пре осам година и ја сам поносан што сам био на првим Кресовима пре него што сам се почео бавити политиком, рекао је Томашевић, додајући да је партизански покрет на челу с ЈОСИПОМ БРОЗОМ ТИТОМ Загреб и Хрватску ставио на праву страну историје.

Потпредсједник Хрватског сабора Даворко Видовић је истакао:

„Поносан сам што сам из Сиска гдје је 22. јуна 1941. године формиран први одред у Хрватској, поносан сам што живим у улици Драге Радовића, илегалца којег су убиле усташе, а име јој 90-их није промијењено, јер они који су мењали имена улица нису знали ко је он.

Већина нас је за антифашизам који је у темељима модерне Хрватске“, закључио је Видовић.

Изасланик председника Владе Јуро Мартиновић из министарства правосуђа нагласио је да је антифашизам у темељу Хрватске, не само као опредељење него и као уставна вредност.

Изасланица председника Републике Хрватске Мелита Мулић говорила је о антифашистичкој борби, као и да су многи партизанске руководиоци након рата преузели улогу у изградњи савременог друштва.

Неколико живих бораца НОБ-а су учинили да се осећамо почаствовани њиховим присуством и виталношћу.

Будимир Лончар, бивши министар иностраних послова Републике Југославије и друг Бадовинац су такође дали на значају целој свечаној академији. Заједничка интересовања смо поделили у срдачном разговору о партизанској борби и ревизији историјских чињеница на тлу нам бивше заједничке домовине Југославије.

Радује и охрабрује чињеница да САБА Хрватске истрајава у борби за истину.

Посебно морамо истаћи и захвалити на бризи и свакој врсти помоћи нашој делегацији на овом путу-другу Пери Рајићу председнику ЗУАБА Града Загреба и девојкама из друштва Иво Лола Рибар, који су све време били уз нас као прави домаћини.