ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ЗАГРЕБА И ВРБОВЦА

На позив Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Врбовца (УАБА), и Заједница удруга антифашистичких бораца и антифашиста Загребачке Жупаније и Града Загреба (ЗУАБА), Секција бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригадe од 7 – 8. маја присуствовала је обележавању 79.годишњице ослобођења Града Загреба и Врбовца.

Комеморација поводом 79. годишњице ослобођења Врбовца од нацистичких окупатора одржана је испред партизанске спомен-костурнице на градском гробљу.

Седмог маја 1945. године сломљен је последњи отпор непријатеља и Врбовец је ослобођен. За ослобођење града погинуло је 163 бораца Прве пролетерске дивизије.

Комеморацији су присуствовали, поред делегације Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде, градоначелник Врбовца Денис Краљ и прочелница за Службе за опште послове Андреја Танасковић, делегације Заједнице удруга антифашистичких бораца и антифашиста Загребачке жупаније и Града Загреба, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Врбовца и грађани Врбовца.

Пригодне говоре о жртви коју су поднели задњих дана Другог светског рата борци Прве пролетерске дивизије одржали су Олга Стоиљковић Трифуновић испред Секције Прве пролетерске, Петар Раић испред Заједнице удруга антифашистичких бораца и антифашиста Загребачке жупаније и Града Загреба и председник УАБА Врбовец Марио Јарки.

Олга Стоиљковић Трифуновић, у свом обраћању присутним, цитирала је речи из ратних дневника Коче Поповића и Трипа Вучинића који су на ратнички али дирљив начин уз борбу забележили , тада ванредни долазак команданта Дивизије Васа Јовановића који је са командантом бригаде Прве пролетерске Јагошем Жарићем покушавао да нађе најлакши начин за савладавање немаца и усташа на том потезу.

Сузе команданта Дивизије су говориле више од сваких речи пред телима 163 пале другарице и друга. Једна од њих је била омиљена Зора Петрић санитетски официр наше бригаде. Сваки пут треба поново подсећати и говорити о великом доприносу Југословенских народа и народности којима слобода није поклоњена него су је сами освојили – крвљу и животима!

Петар Раић је пригодним обраћањем подсетио на херојску борбу Титових партизана. Искористио је прилику да све присутне још једном подсети на дугогодишњег председника Секције Прве пролетерске Зденка Дупланчића и његов допринос како у рату тако и у миру.

-Погинули су за слободу коју на крају нису доживјели, у најгорем рату у људској повијести. Прошло је чак 79 година, или само 79 година, овиси како гледате на проток времена, свијет који је настао из тог рата био је друкчији. Не знам што би они мислили о овом нашем данашњем свијету, но знам да им дугујемо одавати почаст и чувати сјећање на њих – рекао је Марио Јарки.

Градоначелник Врбовца Денис Краљ захвалио је свима на доласку у Врбовец на комеморацију.

-Следеће године обиљежавамо округлу 80. обљетницу ослобођења Врбовца, планирамо у свечанијем тону обиљежити ту годишњицу, припремити и публикацију у којој ће се точно записати што се ту догодило тако да остане трајна успомена за млађе генерације на овај важан догађај за повијест нашега града – рекао је Краљ.

У центру Врбовца делегације су положиле венце у парку на споменик Борцима и свим жртвама фашистичког терора 1941-1945.године“.

Након Врбовца, у Загребу, на гробљу на Мирогоју и спомен костурници народних хероја, положени су венци и одата је почаст борцима НОР-а. И овом приликом, положено је цвеће и симболично, неколико играчака, код споменика козарачкој деци умрлој од глади у логорима и чисткама на територији НДХ.

Поводом обележавања 79.годишњице ослобођења Загреба, 8. маја у малој сали Концертне дворане Ватрослава Лисинског у Загребу, у организацији САБА-е РХ и Града Загреба, одржана је свечана академија.

-Данашњи свет као да је заборавио што је био фашизам, односно што јест фашизам, јер се с њиме суочавамо и данас. Фашизам није мртав, колико год смо веровали да је дефинитивно побиђен и једном за свагда протеран с политичке сцене. Данашњи политичари као да не схватају штa је рат, поготово рат у данашњим околностима, а уз то и безочно манипулишу појмовима као што су фашизам и антифашизам то иде чак до историјског реванфизма, понекада и негирања злочиначког карактера нацифашизма, што преведено на наше домаће прилике значи: усташтва – истакао је у свом обраћању председник САБА Републике Хрватске друг Хабулин.

-Вихор историјског ревизионизма помео је с улица и тргова имена истинских хероја антифашистичке борбе и жртава фашизма. Срушено је 3.000 споменика и спомен обeжијa, а тај исти вихор донeo је на улице и тргове имена доказаних усташких злочинаца. Враћени су Трг жртава фашизма, пролаз сестара Баковић, али је нестао Трг маршала Тита, а Улица 8. маја 1945. још није враћена

Загребачки градоначелник Томислав Томашевић говорио је о важности антифашистичког наслеђа Загреба, подсетивши на обнову спомен-плоче у спомен-парку Дотршчина, отварање споменика жртвама Холокауста и усташког режима на Главноj железничкој станици те Трњанске кресове због чега ће МАЗ (Мрежа антифашиста Загреба) као њихов организатор добити награду града Загреба, као и о процесу преименовања улица именованих по усташким дужносницима: четири су преименоване, а четири у процедури.

-На Трњанским кресовима скупило се много више млађих људи него ранијих година. Поносан сам на антифашистичку историју Загреба и оптимистичан о антифашистичкој будућности Хрватске – истакао je Томашевић.

Неупоредиво више има нас којима не може никаква манипулација, лаж, помутити ни разум ни уверења ни веру у човечност.

Изасланик техничког председника Сабора Даворко Видовић обратио се присутнима и пожелео да се округла годишњица ослобођења Загреба одржи у великој дворани под покровитељством Хрватског сабора.

-Ове Европе не би било без нас и вас и оних који су пали за нас. Жалосно је да je Хрватски сабор покровитељ Блajбурга који није трагедија хрватског народа већ место гд‌је је капитулирала усташка војска – рекао је бивши хрватски председник Стјепан Месић.

У музичком делу програма наступили су збор Пракса из Пуле, женска певачка група СКД-а Просвјете из Сплита, Барбара Отман, сопран, уз пратњу Марјана Крајине.

Скупу су присуствовали борци, учесници НОБ-а Будимир Лончар, Иван Фумић, Шиме Мудровчић, Јаков Јукић и Миле Кнежевић, као и председник СНВ-а Милорад Пуповац, загорски жупан Жељко Колар, бројни бивши и садашњи заступници и антифашистички активисти.

Након академије, настављено је дружење у просторијама ЗУАБА Загребачке жупаније и Града Загреба, у срдачној радној и пријатељској атмосфери. Договорени су планови за даљу сарадњу, са посебним акцентом на обележавање великог јубилеја – 80 година ослобођења Београда. Овом приликом размењени су и пригодни поклони.

На повратку за Београд, делегација Секције Прве пролетерске посетила је и Меморијални комплекс Јасеновац посвећен жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац.