ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА ПОНОВО У ВУКОВАРУ

Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада 76 година касније поново иде славним борбеним путевима, у два ешалона, како је умео да каже наш председник Зденко Дупланчић.

Први пут без њега – борца легендарне Прве пролетерске НОУ бригаде, пуковника авијације, војног дипломате а надасве племенитог човека – Зденка Дупланчића, који нас је окупљао око себе и учио како се чува сећање на славне подвиге Прве пролетерске.

 „Први ешалон“ иде ка Адашевцима и Шиду, где присуствује државној церемонији поводом обележавања 76. годишњице пробоја „Сремског фронта“ у Спомен комплексу „Сремски фронт“.

„Други ешалон“ наставља преко сада државне границе у Републику Хрватску – ка Ориолику, Илоку и Шаренграду.

Сремски фронт, битка од 172 дана, ослобођење Вуковара задаје тежак удар здруженим фашистичким снагама.

Обележавање је почело пријемом код градоначелнице Илока г-ђе Марине Будимир са сарадницима.

Осећај страхопоштовања и поноса обузео је све присутне приликом уласка у крипту Спомен костурнице борцима Црвене армије.

Полагању венаца присуствовале су делегације града Илока, Амбасаде Руске Федерације, Секције Прве пролетерске бригаде из Београда, домаћин Заједнице удруга бораца и антифашиста Вуковарско-Сремске Жупаније (ЗУАБА ВСЖ) и други.

По програму венци су положени на Партизанском гробљу у Илоку и у Шаренграду на самој линији фронта, као и у месту Ловка где је извршено прво стрељање родољуба на овим просторима (30.7.1941.године) њих 43 – од којих 9-торо угледних Шиђана, бачених после злочина у Дунав.

Централна манифестација је одржана у Вуковару на Тргу жртава фашизма уз присуство више делегација из Вуковарско-Сремске Жупаније, Генерални Kонзул Републике Србије у Вуковару г-дин. Шапић као и делегација САБНОР-а Сребреника.

Друг Лазо Ђокић,у име Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске (САБА РХ) и ЗУАБА ВСЖ говорио је о значају Сремског фронта и честитао грађанима Вуковара и околине годишњицу ослобођења као и 80. годишњицу Устанка против фашизма.

Испред Прве Пролетерске присутнима се обратила Олга Стоиљковић Трифуновић, говорећи о значају наше бригаде и повезивању борачких организација у данашњем времену, већем учешћу младих људи, потомака који треба да сачувају истину и сећање на славне претке.

Потом се топлим речима обратио представник Руске амбасаде исказујући понос на учешћу свог народа у ослобођењу од фашизма у Другом светском рату.

Ученици Вуковарске гимназије извели су пригодан културно уметнички програм. Након тога отворена је документарна изложба фотографија поводом данашњег догађаја.

Тара Трифуновић