РАДНИ САСТАНАК ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 110.ГОДИШЊИЦЕ СРПСКЕ ВОЈНЕ АВИЈАЦИЈЕ У НИШУ

На основу Годишњег плана рада ГО СУБНОР-а Ниш за 2022. годину предвиђено је обележавање 110.годишњице стварања и развоја српске војне авијације у част када је војвода Радомир Путник, начелник Главног ђенералштаба, 24.12.1912. донео решење којим је основана Ваздухопловна команда српске војске. За њено седиште одређен је Ниш, а аеродром у оближњем насељу Трупале. Између осталих пилота, у саставу аеропланске ескадриле у Трупалама био је и наредник Михајло Петровић, прва жртва у историји српског војног ваздухопловства, а друга у свету, који је погинуо извиђајући положаје турске војске код Скадра и, у чију част, данашњи војни аеродром у Нишу носи његово име.

Поводом овог јубилеја делегација у саставу проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији, председник Скупштине СУБНОР-а града Ниша и председник организационог одбора за обележавање овог значајног датума, и Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, члан председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ, учествовала је на радном састанку у Граду Нишу на коме је са заменицом градоначелнице Душицом Давидовић и градским већником Предрагом Милосављевићем договорена сарадња на обележавању овог значајног јубилеја из историје српског ваздухопловства.

Том приликом је исказано пуно разумевање Града Ниша за заједничко учешће, помоћи и покровитељству у реализацији планираних активности које се предвиђају. Најпре ће 15. новембра бити одржан округли научни сто под називом „Сто десет година стварања и развоја српске војне авијације“  на коме ће учествовати наши најпознатији историчари и познаваоци српског војног ваздухопловства из Ниша и Београда, универзитетских центара, Музеја ваздухопловства, Нишког архива и др. На научни скуп очекујемо присуство представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представнике Града Ниш, Нишког универзитета и професора историјских наука Филозофског факултета у Нишу.

Непосредно, пред Дан РВ и ПВО, Град Ниш и ГО СУБНОР-а Ниш, уз помоћ Команде РВ и ПВО, предвиђа посету војном аеродрому „Наредник – пилот Михајло Петровић“ у Нишу на коме би био припремљен тахнички збор за чланове СУБНОР-а и грађанство. На сам дан јубилеја, 24.12.2022. године, испред Споменика палим пилотима на Тргу Мије Станимировића у Нишу, одржаће се централна манифестација уз подсећање на пилоте ствараоце српске војне авијације, полагање венаца и пригодан културно-уметнички програм.

Председник Скупштине СУБНОР-а града Ниша

др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији