Раковац: ДАН МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

У знак сећања на све жртве ратних страдања и борце пале за слободу, у Раковцу на спомен обележју Стручица и споменику код Пећине, полагањем венаца свечано обележен Дан месне заједнице уз присуство локалне самоуправе на челу председницом општине Биљаном Јанковић, делегацијама СУБНОР-а општине Беочин, СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а града Новог Сада, као и грађани и мештани Раковца.

Присутнима су се обратили председник Скупштине општине Беочин Немања Вилић и председник СУБНОР-а општине Беочин Веселин Мојић који су се у својим обраћањима осврнули на историјске догађаје овог места и указали на снагу слободарског духа нашег народа као и на обавезу да се жртве фашизма никада не забораве.

Током Другог светског рата Раковац је био јако упориште ослободилачких покрета и из овог дела Фрушке горе предузимале су се бројне оружане акције против окупатора.

Спомен обележје “Стручица” посвећено је палим борцима, народном хероју Станку Пауновићу Вељку, команданту Ђорђу Марковићу Ђиласу и Зенцелу Хуњадију познатијем као Курир Фрања, који су на том месту погинули 1942. године.

Три извијена стуба која стреме ка небу симболично представљају три погинула војника у њиховој борби за слободу.

Споменик код Пећине посвећен је такође палим борцима и жртвама фашизма и такође сведочи о тешкој 1942. години када је село спаљено а цену рата су платили многи мештани, борци и хероји који су за слободу као највишу вредност дали своје животе.

24. септембар 2022. год.