Редовна скупштина

НЕМА  ВРЕМЕНА  ЗА  ПРЕДАХ

СУБНОР Србије наставља несмањеном жестином сопствену свакодневну делатност утврђену програмским задацима.

То налажу ситуација у држави изазвана библијском поплавом и испуњавање реформског курса власти за општи бољитак. У питању је, исто време, идентичан захтев преко 100 хиљада чланове наше организације, који једнодушно хоће да помогну у остваривању заједничких циљева за брзи опоравак Србије у свим областима.

Редовна, 21. Скупштина СУБНОР-а Србије, одржана у свечаној дворани Дома војске, у Београду, почела је традиционалном химном ”Партизан сам, тим се дичим…”, а потом уводним словом председника проф. др Миодрага Зечевића, који је систематски и прецизно изнео основне тачке активности и даље задатке до краја године, као и виђење околности и стања на друштвеном и политичком небу државе.

РЕЧ МИОДРАГА  ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

 

У опсежној конструктивној дебати (у раду Скупштине је учествовало око 100 чланова са мандатом, затим гостију, међу којима представници министара за одбрану и рад, социјална и борачка питања) посебно су апострофирана питања за даље подмлађивање организације. У том погледу изношени су подаци о учлањивању потомака учесника народне револуције и партизанске борбе у Другом светском рату и заинтересованости широког круга антифашиста, посебно у ова смутна времена у многим државама, да окриље и сопствену природну средину пронађу баш под кровом СУБНОР-а Србије као нестраначког и невладиног дома свих људи добре воље и жеље да свет постане бољи и праведнији.

Речено је да борачка организација мора да буде активан чинилац, покретач и сарадник у свакој средини, у локалној самоуправи. И тамо, где се то остварује, СУБНОР представља незаобилазан фактор чији је допринос позитивној клими видан, препознатљив и цењен. Ни један градски или општински, па ни окружни, одбор не сме да сам себе изолује од дејствујућих власти и разлоге за неадекватне контакте изналази у туђој кривици.

Међу тачкама дневног реда налазила су се и нека правна питања. Нарочито везана за усаглашавање статута као основног акта СУБНОР-а Србије који мора да буде јединствен за целу организацију.

Посебно је још једном потенцирано враћање имовине својевремено, без икаквог основа, одузете из власништва СУБНОР-а Србије и сада се налази у приватним рукама или разних локалних или централних органа и форума. У питању су хиљаде станова, локала, легата, канцеларијског простора и сличних објеката. Свим одборима је поново наложено да најодговорније и најсавесније приступе послу, прикупљају документацију и поведу поступке да се организација врати у посед те имовине и у финансијском погледу обезбеди даље постојање. Тим пре што су власти, на разним нивоима, већ увелико увели пропис којим се ”ослобађају” законске обавезе да буџетом издвајају средства. СУБНОР третирају као необавезно удружење, не водећи рачуна о томе да је у питању организација са посебним историјским наслеђем неопходним и за будућност и са огромном планетарном сарадњом и угледом на свим континентима доприноси укупној слици о Србији и нашем народу.

Скупштина је наложила подручним одборима да наставе судске процесе за рехабилитацију страдалника у Другом светском рату, иако разни правосудни органи настоје да избегну праведан исход у односу на огроман број жртава немилосрдних тадашњих квислиншких власти.

Делегати 21. редовне скупштине СУБНОР-а Србије су се одрекли дневница у корист поплављених подручја. Сакупљено је још 100.000 динара, па је износ, засад, уплаћен на рачун Владе Србије удвостручен из скромних средстава борачке организације, која неће прекидати акцију и налазити се и надаље у широком народном фронту – као и увек досад, у свим временима, тамо и онда кад морамо бити сви заједно.