САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863389Укупно посета:
 • 2654671Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НЕМА  ВРЕМЕНА  ЗА  ПРЕДАХ

СУБНОР Србије наставља несмањеном жестином сопствену свакодневну делатност утврђену програмским задацима.

То налажу ситуација у држави изазвана библијском поплавом и испуњавање реформског курса власти за општи бољитак. У питању је, исто време, идентичан захтев преко 100 хиљада чланове наше организације, који једнодушно хоће да помогну у остваривању заједничких циљева за брзи опоравак Србије у свим областима.

Редовна, 21. Скупштина СУБНОР-а Србије, одржана у свечаној дворани Дома војске, у Београду, почела је традиционалном химном ”Партизан сам, тим се дичим…”, а потом уводним словом председника проф. др Миодрага Зечевића, који је систематски и прецизно изнео основне тачке активности и даље задатке до краја године, као и виђење околности и стања на друштвеном и политичком небу државе.

РЕЧ МИОДРАГА  ЗЕЧЕВИЋА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

 

У опсежној конструктивној дебати (у раду Скупштине је учествовало око 100 чланова са мандатом, затим гостију, међу којима представници министара за одбрану и рад, социјална и борачка питања) посебно су апострофирана питања за даље подмлађивање организације. У том погледу изношени су подаци о учлањивању потомака учесника народне револуције и партизанске борбе у Другом светском рату и заинтересованости широког круга антифашиста, посебно у ова смутна времена у многим државама, да окриље и сопствену природну средину пронађу баш под кровом СУБНОР-а Србије као нестраначког и невладиног дома свих људи добре воље и жеље да свет постане бољи и праведнији.

Речено је да борачка организација мора да буде активан чинилац, покретач и сарадник у свакој средини, у локалној самоуправи. И тамо, где се то остварује, СУБНОР представља незаобилазан фактор чији је допринос позитивној клими видан, препознатљив и цењен. Ни један градски или општински, па ни окружни, одбор не сме да сам себе изолује од дејствујућих власти и разлоге за неадекватне контакте изналази у туђој кривици.

Међу тачкама дневног реда налазила су се и нека правна питања. Нарочито везана за усаглашавање статута као основног акта СУБНОР-а Србије који мора да буде јединствен за целу организацију.

Посебно је још једном потенцирано враћање имовине својевремено, без икаквог основа, одузете из власништва СУБНОР-а Србије и сада се налази у приватним рукама или разних локалних или централних органа и форума. У питању су хиљаде станова, локала, легата, канцеларијског простора и сличних објеката. Свим одборима је поново наложено да најодговорније и најсавесније приступе послу, прикупљају документацију и поведу поступке да се организација врати у посед те имовине и у финансијском погледу обезбеди даље постојање. Тим пре што су власти, на разним нивоима, већ увелико увели пропис којим се ”ослобађају” законске обавезе да буџетом издвајају средства. СУБНОР третирају као необавезно удружење, не водећи рачуна о томе да је у питању организација са посебним историјским наслеђем неопходним и за будућност и са огромном планетарном сарадњом и угледом на свим континентима доприноси укупној слици о Србији и нашем народу.

Скупштина је наложила подручним одборима да наставе судске процесе за рехабилитацију страдалника у Другом светском рату, иако разни правосудни органи настоје да избегну праведан исход у односу на огроман број жртава немилосрдних тадашњих квислиншких власти.

Делегати 21. редовне скупштине СУБНОР-а Србије су се одрекли дневница у корист поплављених подручја. Сакупљено је још 100.000 динара, па је износ, засад, уплаћен на рачун Владе Србије удвостручен из скромних средстава борачке организације, која неће прекидати акцију и налазити се и надаље у широком народном фронту – као и увек досад, у свим временима, тамо и онда кад морамо бити сви заједно.

[nggallery id=69]
Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Редовна скупштина

 • Todor Pavlov каже:

  Pljačkanje imovine SUBNOR -a koje se spominje u gornjem tekstu je naj običnija otimačina i omalovažavanje antifašizma i boraca NOR-a koji su zaslužili da imaju svoju imovinu u sklopu boračke antifašističke organizacije SUBNOR -a Srbije, imovina koja je opljačkana je legitimno stečena imovina i nelegitimno pravno gledano je oduzeta imovina SUBNOR -u Srbije, drug Todor Pavlov, http://www.todorpavlov.blogspot.com

 • pedjaza каже:

  Najveći potencijal svake društvene organizacje je članstvo. To neosporno važi i sa SUBNOR. Od velikog je značaja što se i ovogodišnja Skupština dotakla tog pitanja, budući da u mnogim sredinama prijema mlađih članova i njihovog uključivanja u rad organa SUBNOR-a, gotovo da nema. Ne sme se dozvoliti nasatavak trenda starenja članstva. U cilju osiguranja prisustva mlađih članova, ne bi bilo loše da se uoči narednih izbora unutar SUBNOR-a propišu minimalne kvote zastupljenosti članova mlađih od 50 godina života u organima na svim nivoima.
  Sa kadrovskim omasovljenjem i podmlađivanjem, zahvaljujući novoj enrgiji, i svi ostali problemi će se lakše rešavati.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.