РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕНИКА РЕВОЛУЦИЈЕ У ВРАЊУ

Иако је Врање од фашиста ослобођено 7. септембра 1944. године, уласком јединица Народноослободилачке војске у град, свој симбол револуције и рата за ослобођење добило је тек четири деценије касније 1985. године, импозантан Споменик револуције испред тада, Учитељског, факултета.

Сваке године се Дан победе над фашизмом (9. мај) и Дан ослобођења Врања у Другом светском рату (7. септембар), обележавају полагањем венаца испред Споменика револуцији, уз присуство градских званичника, представника патриотских удружења, медија… Некада, у послератној социјалистичкој прошлости града, он је као импозантан симбол НОР-а и Револуције из које је проистекао темељ тадашње државе, граду и југословенском културном простору представљао много више од споменика.

Рађен у кубистичкој форми, Споменик Револуције класичан је представник Гржетићевог рада. Представља девојку, младића и дечака на коњима, који симболизују масован одлазак Врањанаца у партизане и учешће у НОР-у.

Откривен је 1985. године, на 41. годишњицу ослобођења Врања у Другом светском рату, а као део прославе Дана ослобођења су широм општине Врање тада отваране фабрике, мостови, било је изложби, представа и приредби, док је тадашња Општинска управа само откривање споменика означила главним догађајем прославе која је трајала неколико дана. Отварању је, према писану тадашњих „Врањских новина„, присуствовало више хиљада Врањанаца и парк испред данашњег Педагошког факултета и гимназије Бора Станковић је био попуњен. Споменик је открио генерал Никола Љубичић, претходно проглашен народним херојем, тадашњи члан Председништва СФР Југославије из СР Србије и бивши савезни министар одбране.

Према доступним подацима, у НОР-у је из Врања и околине учествовало око 12.000 бораца а погинула су 954 бораца и још 660 жртава фашистичког терора.

Споменик револуције је ауторско дело југословеног вајара Анта Гржетића, који је пореклом из Шкаљара код Котора.

Због негативног утицаја метео услова Споменик ревулицији је у јако лошем стрању, поједине мермерне плоче са споменика су пале, мермерне плоче запрљане кроз пукотине вода продире, поједине мермерне плоче су поломљене.

Председник Градског одбора СУБНОР Врања мр Зоран Лубура, са сарадницима приликом редовних обилазака стања спомен обележја на територији Града Врања, сагледали су стање наведеног споменика. Констатовали стање а посебно оштећења и предузели су потребне мере да се изврши реконструкција споменика.

Ураћени су потребни предрачуни, прорачуни, технички извештај, урађен пројекат обнове спомен обележја, пројекат благовремено послат Градској управи на одобрење и обезбеђење потребних новчаних средстава за извођење радова.

Град Врање је одобрио пројекат и обезбедио потребна новчана средства за извођење радова на постаменту споменика.

Радови се изводе на основу одобрења и Решења Завода за заштиту споменика културе Ниш број: 777/2-3 од 03.08.2023.године, а реконсрукција је отпочела дана 16.11.2023.године.

Инвеститор је СУБНОР Града Врања а извођач радова: “ КР.БАТА Р“ ЖИТОРАЂЕ .

ГО СУБНОР-а Врање

20. новембра 2023.