Рудо

АНТИФАШИЗАМ ПРЕЧИ НЕГО ИКАД

„Зна Зденко Дупланчић која је била важност Прве пролетерске за развој Народноослободилачке војске Југославије током Другог светског рата и зато му је важно да млади људи сазнају и уваже историјске чињенице из тог периода, а посебно о Првој пролетерској која је родоначелница победоносне Југословенске армије у Другом светском рату“. Овим речима новинар Хасaн Габелa почиње прилог о обележавању Дана формирања Прве пролетерске, емитован у Дневнику на Федералној телевизији.

Више од 300 антифашиста из БиХ и региона, чланови бројних удружења која баштине традицију антифашизма у Рудом су обележили 77.годишњицу формирања Прве пролетерске бригаде.

Свечаном скупу присуствовала је и делегација Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде коју је предводио Зденко Дупланчић, председник Секције и борац прослављене бригаде. У делегацији су, поред чланова Секције, били и представници Удружења 6.личке, 7.банијске и Покрета југословенски центар Тито.

Проф.Благоје Церовић, организатор скупа, иначе члан Секције Прве пролетерске НОУ бригаде, поздравио је делегације и позвао их да положе венце и цвеће на спомен обележја, а након тога присуствују свечаној академији у Дому културе.

Венац на споменик Првој пролетерској бригади, на Тргу слободе, положила је и делегација Прве пролетерске НОУ бригаде у саставу Зденко Дупланчић, Славка Солар и најмлађи члан Секције и СУБНОР-а београдске општине Савски венац Север Трифуновић. Делегације су положиле венце и на Партизанском гробљу.

На свечаној академији о борбеном путу Прве пролетерске, родоначелнице победоносне Југословенске армије, од оснивања па до завршетка рата, говорио је Зденко Дупланчић.

Мухарем Фишо, министар за борачка питања Kантона Сарајево, истакао је да антифашизам није идеологија већ да је то теорија опстанка људског рода, те поручио „да младима треба пренијети историјске чињенице светле борбе против фашизма“.

На скупу су говорили и Љубица Тадић, у име Градског одбора СУБНОР Бања Лука и председник САБНОР-а Кантона Сарајево Ибро Чомић.

Заједничка порука послата из Рудог јесте да је у овом времену потребна још већа промоција вредности антифашизма и јачања заједништва народа са ових простора.