САРАДЊА ЗА ОПШТУ КОРИСТ

Заменик председника општине Уб Александар Јовановић Џајић примио је делегацију СУБНОР Уб у саставу Стаменко Павловић потпредседник, Богољуб Павловић секретар општинског одбора и координатор СУБНОР Србије за Колубарски округ Милорад Зарић.

У сусрет  обележавању 80 година од почетка Устанка, централна манифестација  ће се одржати  4-ог јула, поводом 9-ог маја – Дан победе, Дан победе над фашизмом, делегације СУБНОР Уб, локалне самоуправе, Црвеног крста и представника политичких странака, положиће венце на спомен обележјима у  градском парку на Уб-у, и на споменику борцима  ратова 91 и 99 у малом парку на Уб-у.

Овом приликом заменик председника општине Уб упознат је са радном верзијом Уредбе о утврђивању критеријуми за одређивање удружења или савеза од посебног друштвеног значаја за унапређивање области борачко-инвалидске заштите, заштите цивилних инвалида рата и неговања традиције ослободилачких ратова Србије. Такође, било је речи о Правима бораца и војних инвалида, из најновијег Закона о правима бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата и чланова њихових породица која су врло прецизно утврђена, на предлог Извршног одбора СУБНОР Србије чији су представници учествовали у припреми закона. У члану 32. уведена су нова права и то: право на бањско климатски опоравак, професионалну рехабилитацију и новчану помоћ за време трајања професионалне рехабилитације и накнаду трошкова смештаја у установу социјалне заштите. Теме данашњег разговора биле су и:стање и проблемима  са којима се суочава у раду општински одбор СУБНОР-а Уб, помоћ стручних служби локалне самоуправе у прављењу листе најугроженијих и најстаријих бораца и војних инвалида, на основу којих би локална самоуправа утврдила приоритете у решавању тих потреба, да у комисији за борачко инвалидску заштиту у које би, поред бораца, били именовани и представници службе за борачко инвалидску заштиту локалне самоуправе, дома здравља, центра за социјални рад, геронтолошког центра, Црвеног крста и других хуманитарних организација, школа са именима народних хероја, удружења пензионера, ради припрема програма и активности у области борачко инвалидске заштите.

Заменик председника општине Уб Александар Јовановић Џајић  овом приликом је уручена Захвалница за лично залагање и помоћ у функционисању општинском одбору СУБНОР-а Уб, који је протеклих 6 година без средстава из буџета.