САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 823594Укупно посета:
  • 2575807Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПОВРАТАК У ПРАВНУ “АРЕНУ”

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Парничне судске поступке одликује висок степен формализованости и строгих правила. Уколико закасните на неко важно суђење или на њега уопште не дођете или ако у прописаном року не поднесте жалбу и сл., могло би доћи до неугодних последица. Уколико је на том пропуштеном суђењу, рецимо, саслушавана противна страна или њен сведок, изгубићете прилику да их својим питањима „прорешетате”, што се може неугодно одразити на доказну грађу. У неким случајевима, такви пропусти могу довести и до губитка спора.

По строгим судским правилима, такви пропусти се, углавном, не могу поправити, осим у случају када, по посебној процедури за враћање у пређашње стање, успете доказати да сте имали оправдан разлог за такав „кикс”. Други услов који морате да испуните за повратак у правну „арену” је да се на те доказе позовете у року од 8 дана од дана када престане разлог због кога те радње у поступку нисте извршили, односно од дана када сте сазнали за то, с тим да то не можете тражити, након истека максималног рока од 60 дана. Трећи услов је да то што сте пропустили да урадите, обавите у истом поднеску у коме тражите од суда да вам омогући да се вратите на тачку у којој се тај пропуст догодио. Требало би знати и то, да о вашем интересу да се „извучете” из такве „каше”, неће бринути суд, по службеној дужности, већ се на ово својеврсно правно средство морате сами позвати, по тачно прописаној процедури. Уколико до тог тренутка нисте имали адвоката, упутно је да такав догађај буде прекретница и разлог за његово ангажовање. Ваш адвокат ће знати како да разлоге и доказе којима располажете правилно формулише и образложи. Корисно је да у том обраћању, истовремено, предложите суду и да вам омогући да све што имате да кажете по том питању образложите и усмено, на посебном рочишту поводом тог правног института.

У случају да будете уверљиви, позитивно решење суда у тој процедури, значиће, да се враћате у ону фазу у којој се догодио такав својеврсни инцидент. Захваљујући овом правном институту, могли би се ослободити правних последица за оно што нисте на време урадили у судском поступку. У противном, никако нећете моћи да се вратите у поступак и предузмете све оно што је потребно да успете. Ако, упркос добрим доказима, ипак не успете у томе, биће вам, бар, донекле лакше, јер сте бар покушали да себи помогнете. То ће вас додатно мобилисати да се више и дисциплинованије борите за своје интересе. Правна пракса, нажалост, садржи и примере судских одлука, по којима, некада, чак ни тешка болест није довољна да поступајући судија уважи вашу спреченост да предузмете неку радњу у поступку. По узору на стање у другим областима живота и рада, ни правосуђе није имуно од релативизације и карикирања вредности, што се у судници изражава кроз неразумевање и погрешну примену правних норми и њиховог смисла.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.