САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809113Укупно посета:
  • 2536621Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

 

НИШТА НА СВОЈУ РУКУ

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

На првој линији заштите од преваре стоји породични адвокат, кога сте одабрали по свом укусу, на предлог некога коме можете веровати. Без њега не преговарајте, не договарајте и не потписујте ништа другој страни у вашим пословним односима, како не бисте имали невоље.

Они који желе да вас преваре, настојаће да вас одвоје од вашег правног заштитника. У тим настојањима, послужиће се разноврсним арсеналом клевета, лажи и трикова. Они су добро научили, да за вашег адвоката не би био неки посебан проблем да препозна појавне облике таквих, па је њихов императив да га елиминишу из своје прљаве игре. Тако “голоруки” постаћете “лак плен”. Списак начина којима се служе у таквим нечасним работама, иако дуг, садржи, углавном, провидне и већ виђене гафове.

Један од кључних елемената “рада” у мутним пословима представља хватање “на брзину”. Када, на пример, треба да са њима потпишете неки уговор, они, по правилу, убрзавају темпо преговора. За то нађу једноставне и наизглед разумљиве разлоге. У таквом неоправдано наметнутом темпу, рачунају на то да нећете стићи да извршите одговарајуће провере битних елемената посла. И да ћете са таквим прескоцима упасти у њихову замку. Овај трик се у пракси, углавном, лако разазнаје. Ако се свог адвоката нисте сетили раније, позовите га бар онда када вас обузме непријатан осећај наметнуте брзине.

Занимљиви су и други појавни облици увертире у елиминацију вашег адвоката. То су, најчешће, коментари у стилу: “шта ће ти адвокат, само ће да ти узме паре” или “распитали смо се о њему и сазнали да је он не само много скуп, већ и да нема појма”. Једна од опробаних преварних метода у “изоловању” вашег пуномоћника је да се супротна страна обраћа директно вама, иако зна да вас у том послу заступа ваш пуномоћник. То некада раде и сами адвокати супротне стране, иако то баш и није у складу са правилима њихове професионалне етике. Њихов превасходни циљ је да вас наведу на то да на договор или, још горе, на потписивање уговора или неке друге исправе, дођете сами.

Када вас тако доведу на “брисани простор” правног терена, они рачунају да ће с вама лако изаћи на крај. У противнички табор не улазите никада сами. Ако треба, боље је да одложите сусрет са недовољно познатим или непознатим пословним партнером, него да у том контакту останете “кратких рукава”. Без присуства вашег правног заступника и без консултације са њим, ништа не потписујте у релацијама са непознатим или непровереним људима. Ефекти “притајеног зла” могући су чак и у пословним односима са блиским људима. Правна пракса је препуна таквих примера, где добри пријатељи, кумови, па чак и рођаци покажу тамну страну своје личности код враћања позајмице, ортаклука и у свим другим пословним релацијама.

Ако ношени заблудом, да све можете сами, ипак, упловите у воде нечасних работа својих пословних душмана, чим вас обузме осећај сумње, без оклевања, потражите телефон свог адвоката. То учините, што пре, јер сваки нови завеслај у мутним водама преваре, води у још горе правно беспуће. Ако имате срећу да вашег правног заштитника, поред тога што је прави друг, краси и добро знање и искуство, он ће већ наћи начин да вам помогне и да вас поведе правим путем.

За доброг правног стручњака никада није све изгубљено. Уз квалитетну правну подршку, коначно, може се пред судом успешно побијати и најцрњи папир који сте потписали. Уколико сте већ и пропустили да превентивно делујете, у низу могућих правних мера у отклањању последица преваре, стоји вам на располагању и подношење кривичне пријаве за превару или друга кривична дела, као и покретање поступка ради накнаде штете.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.