САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

ЗЛАТНА ПРАВИЛА У СУДНИЦИ

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Парницу, како кажу, брзо заврши само онај ко је изгуби. Сви остали сценарији „возе“ углавном „спорим пругама правде“. Једно од основних питања у немилим сусретима са судницом је како се поставити на „брзи колосек“ судске композиције и шта странке могу учинити за бржи ток својих парничних поступака.

Једно од златних правила у судници је да не треба компликовати оно што се може учинити једноставним. Некада су слова закона сувише ситна за оне који га примењују, па није упутно додатно проверавати границе њиховог „видног поља“. То може довести до непотребних застоја, па и до слабљења ваше позиције у очима оних који закон одмеравају. Осећај за правду није увек на списку њихових идеала. Он је, понекад, потиснут у сенку неких других интереса у којој параграфи губе обличје и смисао. Трудите се да оно што напишете и желите приложити као доказ не предајете суду непосредно пре суђења. Противна страна то може искористити и захтевати да се суђење због тога одложи. Судија ће такав захтев, по правилу, прихватити, јер је и њему потребно време да се упозна са пристиглим материјалима. То ће, несумњиво, успорити решавање вашег предмета уз ризик да трошкови тог одлагања падну на ваш терет, без обзира на то ко ће добити спор.

На судске позиве ваља се редовно одазивати. То важи, како за странке, тако и за сведоке. И трошкове вештака требало би платити, чим пре, како се не би суочили са његовим бојкотом спора, док своју обавезу према њему не измирите.У   сучељавању разлога страна, немојте заборавити да реагујете на опструкције противника. Када нешто скриве, они се увуку у универзални оклоп куповине времена, својствен соју коме ви не припадате. Захваљујући њиховој визији, када је суд у питању, није увек само време на продају. Против таквих јефтиних ујдурми, проблем може створити судија који такве игре не препознаје или их из неког недозвољеног разлога свесно подржава. Добро је некад и „продрмати“ свог адвоката, посебно, ако га ухватите на „спавању“. Притом, и адвокат који „спава“, очекује да за то буде плаћен, једнако, као што су у тој представи увек плаћени и они који су га успавали.

Уколико судија показује равнодушан или благонаклон однос на беспотребно успоравање тока поступка, предложите да то спречи и противну страну казни. Уколико судија на такве примедбе не реагује, можете поднети председнику суда притужбу. Ако и на том нивоу наиђете на неразумевање, на располагању вам је покретање поступка због повреде Уставом зајемченог права на суђење у разумном року пред непосредно вишом судском инстанцом.

У Србији се круг механизама заштите за тај случај завршава пред Уставним судом, коме можете, под одређеним условима, поднети уставну жалбу. То право је заштићено и одговарајућом Европском конвенцијом, па сви неуспели покушаји његове заштите у Србији могу добити епилог и пред Међународним судом правде у Стразбуру. Ваш адвокат се сигурно неће љутити због тог додатног посла, осим ако мислите да за то не треба да га платите.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.