САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809115Укупно посета:
  • 2536624Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

 

ПРЕД ШАЛТЕРОМ УПРАВЕ

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Разне животне ситуације и потребе доводе нас у улогу странке у управном поступку пред органима државне управе и организацијама које врше јавна овлашћења. Поред стамбене области, у тим поступцима решавају се и питања изградње објеката, реституције, пореске обавезе, саобраћајне и возачке дозволе, пребивалишта и др.

Када подносите захтев у управном поступку, као и у случају ако је поступак покренут по службеној дужности, потрудите се да припремите и поднесете све потребне доказе, како би успели да остварите или заштитите своје право. Уколико захтев не аргументујете одговарајућим папирима и другим доказима, орган не може удовољити вашем захтеву. У том случају, по правилу, захтев се одбацује, односно одбија, након што вам службено лице које води поступак омогући да захтев уредите у остављеном року. Међутим, на тај накнадни рок не можете рачунати у свим управним поступцима (на пример у поступку опште реституције, закон је ригорознији, у том смислу). Дакле, док је време, учините све што је у вашој моћи да сами или преко адвоката обезбедите сву потребну документацију.

Потребне исправе које не поседујете, најпре затражите од оног органа или суда који је те папире донео. Део документације вам је можда остао код адвоката или у неком другом предмету, па се побрините да до ње дођете. Често вам у томе може помоћи и архив на локалном или републичком, односно покрајинском нивоу. Како би могли ући у траг потребној документацији, можете се у својству заинтересованог лица увек писано обратити било ком управном органу или организацији, са захтевом за разгледање (увид) и умножавање (фотокопирање) списа. У том захтеву обавезно образложите свој правни интерес за приступ документацији.

Златно је правило да, када имате финансијске могућности, за све ово ангажујете адвоката, посебно у сложенијим случајевима или, бар, ако ствари крену низбрдо.

Ако ваша настојања да комлетирате предмет не буду уродила плодом, добро је имати у виду да као странка имате и законско право да се у поступку позовете на начело помоћи странци. Правни смисао овог института је у томе, да незнање и неукост странке не може бити на штету права која јој по закону припадају. Јавне службе су у управном поступку дужне да странкама омогуће да успешно и у потпуности остваре и заштите права и правне интересе. Поред тога, што службено лице у поступку има законску обавезу да вас упозори на то да имате основа да остварите неко своје право или правни интерес или на евентуалну промену прописа, можете предложити и одговарајућу помоћ код прибављања потребних доказа.

Уколико у томе не будете имали успеха, предложите да орган који води поступак изврши увид у податке о оним чињеницама које су неопходне за доношење одлуке, пошто претходно те податке прибави (предлог за увид у списе другог предмета). Тако, на пример, уколико управни орган одбије да прибави од другог општинског органа решење о издавању грађевинске дозволе или о национализацији, предложите да изврши увид у списе предмета у којима су ти ранији поступци вођени. Уколико дође до негативног исхода, истакните у својој жалби или тужби у управном спору, да вам је то право повређено, иако сте се на њега у првостепеном поступку позвали.

Ово право странке посебно је добило на значају код опште реституције, кроз посебне одредбе о издавању документације и података, које су обавезујуће за све органе и организације државне управе и локалне самоуправе. Наравно гледајте да, ипак, не претерате у очекивањима, да неко други уместо вас учини оно што умете и сами.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.