САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816128Укупно посета:
  • 2551315Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УМЕТНОСТ НАДАХЊУЈЕ МЛАДЕ

Чланови Општинског одбора СУБНОР-а Савски венац и ученици осмог разреда Основне школе “Војвода Мишић” у Београду посетили су изложбу „Сећање на југословенске уметнике револуције” у галерији Дома Војске Србије.

Аутор изложбе Јелена Kнежевић, виши кустос и начелник галерије Дома Војске Србије, посебно је поздравила председника СУБНОР-а Савски венац Зденка Дупланчића, учесника НОБ-а. Захвалила је ученицима и професорки историје  Љубомирки Галин Алексић што су, заједно са члановима борачке организације, дошли да посете изложбу:

“Обележавајући двадесетогодишњицу постојања Југословенске народне армије, Дом ЈНА у Београду покренуо је иницијативу за приређивање велике ликовне изложбе посвећене мотивима Народноослободилачке борбе и револуције. Изложба, реализована децембра 1961. године, подељена у три целине – сликарство, графика и скулптура, окупила је велики број уметника са простора читаве Југославије и била је наградног карактера. Успех који је постигла био је подстицај да, бар како се тада чинило, изложба добије трајнији карактер, у виду манифестације „НОБ у делима ликовних уметника Југославије”, која ће се одржавати сваке пете године у Галерији Дома ЈНАу Београду.

Манифестација је током свог трајања изнедрила најтрајнија и истински вредна уметничка остварења о Народноослободилачкој борби и револуцији, која чине нашу уметничку баштину, битну за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама након ослобођења”.

Сарадња СУБНОР-а са Војском Србије, у овом примеру кроз посету уметничкој изложби у дому војске у Београду, још један је доказ, кроз окупљања ученика са територије Савског Венца, како се учвршћују односи и на најбољи начин доприноси васпитавању младе генерације.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Савски венац

  • pedjaza каже:

    Zajednička akcija Opštinskog odbora SUBNOR-a Savski venac i Osnovne škole “Vojvoda Mišić” predstavlja odlučnu stvar i divan primer ostalim podružnicama boračke organizacije kako treba u svojim sredinama pravilno edukativati pripdanike mlađe generacije o NOR-u i tekovinama antifašizma.
    Učenici osmog razreda su dovoljno zreli da to razumeju, a i dovoljno mladi da na pravi način budu usmereni, s obzirom da tada izučavaju istorijski period Drugog svetskog rata.
    Ovakvim i sličnim oblicima saradnje lokalnih organa SUBNOR-a sa nastavnicima istorije u osnovnim i srednjim školama kod velikog broja učenika bi se mogla podići svest o značaju antifašističkog pokreta u našoj zemlji.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.