СЕЋАМО СЕ ЈУНАШТВА И ТРАГЕДИЈА КОЈЕ СУ НАШИ ПРЕЦИ ПРЕЖИВЕЛИ

Поводом обележавања сеоске славе у Шимановцима венце на споменик палим борцима и жртвама Првог и Другог светског рата положили су заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић и представници СУБНОР-а АП Војводине и других борачких организација, у присуству представника образовних и јавних установа пећиначке општине и мештана Шимановаца.

Александар Мандић, председник Савета месне заједнице Шимановци и посланик у Скупштини АП Војводине, је том приликом истакао да је српски народ у свим ратовима био на правој страни – страни слободе, одбране елементарних људских вредности и права на живот.

Наши преци, борећи се у Првом и Другом светском рату дали су оно најдрагоценије што су имали – своје животе. Њихове жртве су залог данашње слободе у којој сви ми уживамо и коју, нажалост, покушавају да нам ускрате. Наши преци, уверен сам у то, тражили би од нас да обнављамо нашу лепу Србију, да је попуњавамо, а не да је празнимо. Жеља наших предака била би и да храбро корачамо у будућност сећајући се њиховог јунаштва и трагедија које су преживели, као подсетника на шта је све људско биће спремно. Треба да се развијамо, обезбеђујући нашој деци бољи живот“ – рекао је Мандић.

Након полагања венаца, испред спомен-плоче у холу основне школе у Шимановцима, посвећене палим борцима и жртвама фашизма у име СУБНОР-а АП Војводине присутне је поздравио потпредседник ове организације Маријан Кубик, који је рекао да је за њега велика част што заједно са мештанима Шимановаца и њиховим гостима одаје почаст свим знаним и незнаним јунацима, свим жртвама ратних страхота и свима који су уградили своје животе у наше постојање данас.

Химну “Боже правде” отпевале су Дуња и Теодора Радосављевић, парастос за све погинуле Шимановчане служио је месни свештеник протојереј ставрофор Жељко Кретић, а “Пркосну песму” Добрице Ерића говорила је Александра Опачић.