Сећање: ЈУНАЦИ ПЉЕВАЉСКЕ БИТКЕ

Главни штаб за Црну Гору и Боку, у другој половини новембра месеца 1941-е године формирао је Црногорски одред за операције у Санџаку и успостављање веза са партизанима у Србији. Девет батаљона овог одреда на основу инструкције Штаба одреда, који су сачињавали Арсо Јовановић командант, Радован Вукановић заменик, Бајо Секулић политкомесар и Бошко Ђуричковић заменик, донео је одлуку о нападу на талијански гарнизон Пљевља у коме се у том тренутку налазило преко 2000 војника и седиште дивизије „Пустерија“. У тешкој и крвавој борби 1. децембра 1941-е године погинуло је 214 а рањено 274 партизана. Пет бораца је проглашено за народне хероје. Италијани су имали 252 војника избачена из строја.

смотра црногорских партизана уочи Пљеваљске бите

Један из строја бораца из Пљеваљске битке, касније борац Треће Санџачке пролетерске бригаде, официр и човек који је седам пута рањен, носилац Партизанске споменице 1941.године, био је Марко Лазаревић Шкулета, родом из села Лијеска (Маоче), земљорадник, кога је у партизане повео заједно са својим сином Николом, легендарни Маринко Голубовић из Маоча један од најомиљенијих људи Пљеваљског краја и организатор устанка у овом крају.

О Марку Лазаревићу који је свој животни пут завршио у Крагујевцу, испредане су многе приче о његовој храбрости, непоколебивости, неустрашивости и бескомпромисности, истинског човека и борца који је за живота ушао у легенду.

Поводом годишњице битке на Пљевља ГО СУБНОР Крагујевац је обишао Шкулетин гроб и одао му признање а у завршној фази је књига Ђока Остојића „Шкулета – ратник и човјек“ коју ће издати ГО СУБНОР Крагујевац.