СЕЋАЊЕ НА ДАН КАДА СУ ВЕШАНИ НЕВИНИ РОДОЉУБИ

Данас је у касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу, на спомен обележју посвећеном страдалим родољубима у Првом светском рату, обележен догађај везан за 14. јули 1916. године, када је у кругу тадашње касарне обешено осам родољуба са територије Расинског округа.

Наиме, у току лета 1916. године аустроугарске власти су откриле једну од организација које су имале задатак да припреме и формирају противдржавни покрет против окупатора. Након вишедневне истраге непријатељ хапси 38 виђенијих људи из крушевачког и бруског краја, као и неке угледне Београђане који су се у овом крају затекли након слома српске одбране у јесен 1915. године.

Мучким исипитивањем затвореника, непријатељ је закључио да је у питању тајна организација са седиштем у Брусу, на челу са Сибином Јеличићем, познатим велеиндустријалцем. Суђење је одржано 11. јуна 1916. године у Крушевцу, на коме је осам грађана осуђено на смрт вешањем – због злочина против државне силе, завере и подстицања народа да не предаје сакривено оружје.

Венце су на спомен обележје положиле делегације Команде гарнизона Крушевац на челу са командантом Расинске бригаде, потпуковником Милоњом Бубањом, Града Крушевца на челу са градоначелником Јасмином Палуровић и председником Скупштине Предрагом Вукићевићем, Расинског управног округа на челу са начелником Иваном Анђелићем, делегације више удружења која негују слободарске традиције из историје српског народа и потомци једног од страдалих родољуба – Бошка Николића из Бруса.

Испред делегације СУБНОР Србије – ГО Крушевац, венац су положили председник и заменик председника удружења бораца.

ГО СУБНОР Крушевац

14. јул 2023