СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ РАТНИКЕ СРЕМСКОГ ФРОНТА

СУБНОР Града Врања и руководство Општине Трговиште нису пропустили учешће у обележавању 76. годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима у Другом светском рату. Заједничку делегацију Врања и Трговишта предводио је Небојша Трајковић заменик председника Општине Трговиште.

Са бројним делегацијама из Србије и других крајева пропраћен је целокупан програм обележавања. У меморијалном комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима одата је почаст погинулима, положено цвеће, а чланови делегације из Врања и Трговишта цвеће су положили и свеће запалили у алеји погинулих ратника 8. српске бригаде, а затим су посетили музеј посвећен овом великом догађају и уписали се у књигу утисака.

Трагом ратника из свога краја Врањанци и Трговиштани су се потом упутили у суседне Батровце где су подигнута спомен обележја 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из трговишког и врањског краја.

Венци и цвеће положени су најпре на споменик у центру села, велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији, на којој стоји уписано „Још смо овде докле сеже ово поље“. О историјском значају и улози 22 српске дивизије у пробоју Сремског фронта говорио је Миодраг Велиновић, секретар СУБНОР-а Града Врања и Пчињског округа. Он је истакао да се са дужним поштовањем сваке године на данашњи дан клањамо сенима 428 погинулих бораца из Осме, Десете и Дванаесте српске бригаде, који су храбро положили сопствене животе у пробоју Сремског фронта пре 67 година.

Потом се делегација упутила ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог у славу 8. српске ударне бригаде која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке Босут са циљем да се направи мостобрасн и скрене пажња са планираног главног удара. Ту су положени венци домаћина и гостију, а потом је госте из Врања и Трговишта поздравио председник СУБНОР-а, овог лепог сремског села, Зоран Драгослављевић. О улози и значају 8. српске ударне бригаде у пробоју Сремског фронта говорио је Небојша Трајковић, заменик председника Општине Трговиште. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма српска бригаде, формирана 8. марта 1944. године у Трговишту, прешавши борбени пут дуг пет хиљада километара, а овде у овој Сремској равници, дала је огромне људске жртве. Само у овој бици она је изгубила у једном дану 211 својих храбрих бораца са југа Србије, а око 400 стотине је теже и лакше рањено. О страхоти борбе коју је ова бригада водила на овом месту у форсирању Босута и прављењу мостобрана, говори и запис једног руководиоца бригаде који каже „Ако постоји пакао на земљи, треба га потражити овде“. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено свеже цвеће у реку Босут, чиме је одата почаст онима који су у њеној хладној води завршили своје младе животе.

Посебну пажњу присутних привукло је, од стране мештана Батроваца, показивање места митраљеских гнезда и непријатељских ровова и да се и данас стари сећају како је река Босут била црвена од крви.

Увек добри домаћини, са председником Месне заједнице Браниславом Сарићем на челу,  госте увек обрадују топлим дочеком и пријатељски. Као и увек из Адашеваца и Батроваца учесници похода понесу веома снажне утиске.