СЕЋАЊЕ НА ОПЕРАЦИЈУ „РАДУША 72“

Екстремна терористичка група усташа из састава организације „Хрватско револуционарно братство“ (ХРБ) са 19 припадника исте, месеца јуна 1972. године ушла је илегално на територију тадашње Југославије са циљем дизања устанка и обнове усташке творевине НДХ. Усташе су ову операцију назвале шифром „Феникс“ а снаге безбедности СФРЈ њено праћење и ликвидацију операција „Радуша 72“.

Поменута усташко терористичка група је преко Аустрије предходно завршивши обуку у Западној Немачкој илегално ушла на територију СФРЈ не слутећи да их будне очи граничара ЈНА, територијалне одбране и наоружаног народа који чува Отаџбину, будно прате, знајући сваки њихов корак и злочиначке терористичке активности и намере.

У борби са усташком бандом, када су јединице Војне полиције ЈНА, снаге милиције, територијалне одбране и народ, по први пут се сусрели са оваквом ситуацијом херојски су погинули: капетан прве класе Милош Поповић, командир чете Војне полиције 7.армијске области, војник Бранко Блечић, милиционер Лука Бошњак из Прозора и још десет припадника територијалне одбране.

Поводом педесетогодишњице од овог догађаја када је народ био као једно са својом војском и полицијом Удружење грађана „Ветерани војне полиције“ у Медија центру Одбрана у Дому Војске Србије у Београду, организовали су подсећање на ову значајну операцију и научни приступ.

О значају ове активности југословенских снага безбедности и целокупне операције „Радуша 72“ говорили су пук.др. Миљан Милкић из Министарства одбране ВС, пук. Драгољуб Јевђевић, ппук.Јовица Станковић као и учесник у тим догађајима ген. Станимир Перић.

На овој значајној активности испред СУБНОР-а Србије учешће је узео потпредседник академик пук.проф Жељко В.Зиројевић, председник Удружења посебних јединица полиције (колективни члан СУБНОР-а) генерал Обрад Стевановић са сарадницима као и многи други припадници Војне полиције и Службе безбедности ЈНА.

Значајно је напоменути да је ово Удружење „Ветерани војне полиције“ по први пут после 50 година обележило овај догађај предходно положивши венце на гроб капатана прве класе Милоша Поповића и одавши му почаст.