СЕЋАЊЕ НА ПРОХУЈАЛЕ ВЕКОВЕ

У организацији Амбасаде Руске Федерације и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а уз присуство војних изасланика, Казахстана, Азербејџана и Белорусије, свечаним полагањем венаца и интонирањем химни обележен је руски национални празник Дан бранилаца отаџбине.

На Гробљу ослободилаца Београда делегације су се поклониле сенима бораца Црвене армије, али и руске армије из Првог светског, као и ранијих ратова. Обележавање се наставило код спомен обележја “Вечна ватра“, споменика Црвеноармејцу и некрополи на Новом гробљу. Многи чланови делегација, удружења и грађана отишли су и на Авалу код споменика „Незнаном јунаку“ где се наставила комеморација.

Овај велики празник, некада слављен као Дан црвене армије и флоте, данас прославља све знане и незнане јунаке из читаве историје братске нам Русије, који су своје животе узидали у величанствену државу, једну од последњих бастиона људских и хришћанских вредности.

Данас је Русија поново пред изазовима ратних страхота у рату који јој је подмукло наметнут, а који је морала да поведе како би заштитила суверенитет и територијалани интегритет, који јој се наизглед не нарушава, док је факат да су је НАТО снаге опколиле са свих снага.

Српски народ је и овај пут стао на страну Русије-мајке свих словенских православних народа, не дозволивши да буде нахушкан против своје бранитељице кроз читаву и претешку своју историју. Посебно наглашавамо да је наш народ пре 25 година добро видео и осетио како лети натовски „милосрдни анђео“, а који би радо пролетео и кроз Русију!

Сетимо се само 4.350 погинулих и 14.448 рањених Црвеноармејаца који су заједно са Народноослободилачком војском бранили и ослобађали Србију, а да не говоримо о наклоности цара Великомученика Николаја II Александровича Романова који је у Првом светском рату условио силе Антанте да морају да помогну Србији, ако желе да Русија буде на њиховој страни.

Безбројни су примери кроз историју најтешње војне сарадње двају народа, али и кутурне, економске и верске. Све су то разлози због којих је 23. фебруар Дан бранилаца отаџбине у неку руку и наш празник, те смо га уз најбоље жеље великом руском народу и земљи заједно и обележили.

У име председника СУБНОР-а Србије генерал-мајора Видосава Ковачевића на комеморацији је учествовао и цвеће положио секретар Станислав Рескушић.