СЕЋАЊЕ НА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ КОЈИ СУ НАМ СЛОБОДУ ПОДАРИЛИ

Полагањем венаца и цвећа у Спомен парку на Петом пуку, данас је обележен 15. септембар – Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату, 75 година победе над фашизмом и Дан јединства, слободе и националне заставе у знак сећања на пробој Солунског фронта.

Цвеће су положили представници Војске Србије, Полицијске управе, борачких организација, републичког и градског СУБНОР-а, а у име града Ваљева градоначелник Лазар Гојковић, председник и заменик Скупштине града Снежана Ракић и Виктор Мићић.

Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић је честитао празник – Дан ослобођења Ваљева уз подсећање да Ваљево слави 76 а Србија 75 година живота у слободи.

„Никада у својој пребогатој и бурној историји ни Србија, ни Ваљево нису дуже били слободни и уживали плодове слободе. На томе треба да захавлимо пре свега борцима Народно ослободилачког рата. Београд је једини главни град у Европи који је ослобођен сопственим снагама, као што су ослобођени и остали градови у Србији. Све друге градовеу Европи су ослободиле јединице Совјетске армије и нешто мање Британије и Америке. Управо на то треба да будемо поносни и да чувамо сећање на наше славне претке који су нам слободу подарили“, поручио је генерал Ковачевић.

Додао је да је СУБНОР Србије од недавно своје програмско деловање и сећање поставио на три важна стуба, три изворишта, три упоришта. „Први су ослободилачки ратови које је Србија водила почетком 19. века, други је НОБ и антифашистичка борба у Другом светском рату и трећи стуб су ратови деведесетих, посебно храброст и јунаштво народа и војске у НАТО агресији“, навео је председник СУБНОР-а.

Председник ваљевског СУБНОР-а Рајко Милинковић је, у циљу незаборава, подсетио старије и упознао млађе са, како је рекао, историјском истином и пређеним путем до слободе. Говорио је о борбама и победама родољуба и јунака у Другом светском рату уз подсећање да је из ваљевског краја у Другом светском рату погинуло 2790 бораца, а њих 18 је проглашено за народне хероје, наглашавајући да је то велики допринос слободарског Ваљева борби против окупатора као што је то било у свим претходним ослободличким ратовима.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао 15. септембар, значајан датум у историји Србије и Ваљева. Подсећајући на важне догађаје који су се одиграли у Првом и Другом светском рату, а који су одредили правац развоја наше земље, Гојковић је говорио о новоустановљеном државном празнику који ће се обележавати 15. септембра.

„Од ове године је установљен нови државни празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе, дан када је пробијен Солунски фронт. Овај празник ће заједно обележаавати Србија и Република Српска уједињујући све Србе у неговање историје и чување успомена на све ратове које је наш народ водио. Нама младима не преостаје ништа друго него да следимо пример наших предака у свакодневним животни борбама“, рекао је градоначелник Ваљева.

Скуп је започео минутом ћутања, уз присуство почасног вода Војске Србије, а свештенство Српске православне цркве служило је парастос жртвама.