СЕДНИЦА СУБНОР-a ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ И РАСИНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

У Сокобањи, у хотелу „Бањица“, 17. маја 2022. године, одржана је седница СУБНОР-а Србије за југоисточну Србију и Расински управни округ. Радом седнице руководило је радно председништво: Александар Ракић, координатор СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински управни округ, Славољуб Јовановић, заменик директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бањица“, председник ОО СУБНОР-а Сокобања и координатор СУБНОР-а Зајечарског округа, и Анђелко Милићевић, пуковник, члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор за југоисточну Србију и Расински управни округ, који је уједно председавао скупом.

Седници присуствовали су координатори СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински управни округ, председници СУБНОР-а градских и општинских одбора и председници Скупштина СУБНОР-а градских одбора. Гости седнице су били: Томислав Миленковић, члан Председништва СУБНОР-а Србије, Љубиша Диковић, генерал, члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор за Златиборску управни округ, проф. др Радослав Бубањ, некадашњи ректор Универзитета у Нишу, почасни члан СУБНОР-а Србије, др Миодраг Николић, председнок Општине Соко Бања, Зоран Лубура, бригадни генерал, члан председништва ГО СУБНОР-а Врање, Драгутин Димчевски, потпуковник, председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан и добитник Ордена за храброст и Ордена белог орла са мачевима другог степена и Ненад Марковић, пуковник, начелник Републичког центра Министарства одбране Ниш.

У раду седнице тежишна питања односила су се на анализи рада од последњих избора; проблемима у раду и предлогу мера за побољшање рада СУБНОР-а Србије; раду на омасовљавању чланова СУБНОР-а; регистрацији општинских и градских одбора у АПР-у; на искуствима у раду градског одбора Врање; праву и условима за остваривање права бораца и права на добијање легитимације борца; на формирање Одбора за облежавање манифестације поводом Дана борца, која ће се одржавати 2. јула 2022. године у Меморијалном комплексу Бубањ Ниш; на приказу Тематског зборника радова „Година 1941. у југоисточној Србији“.

Сви учесници седнице једнодушно су истакли да су градски и општински одбори од тренутка када су формиране организације СУБНОР-а, уложили значајне напоре како би се организација СУБНОР-а што више омасовила, да су организације постале препознатљиве у друштвеној средини и да све више дају допринос у афирмацији антифашистичке и слободољубиве борбе како на нивоу наше земље тако и на ширем фронту антифашистичког покрета у окружењу и светске заједнице народа. При том, указано је да је неопходно појачати рад на на пријему нових чланова – бораца народноослободилачких ратова, а посебно оних из редова млађе популације.

О томе су посебно говорили гости седнице Томислав Миленковић, генерали Љубиша Диковић и Зоран Лубура, као и почасни члан СУБНОР-а Србије проф. др Радослав Бубањ и председник Општине Сокобања др Миодраг Николић.

Јединствен је закључак да се од Изборне скупштине СУБНОР-а Србије 18. јуна 2020. године до данас много тога урадило, али да не можемо у потпуности бити задовољни. Највећи резултати постигнути су у обележавању традиција и значајних датума из наше историје, изградњи и поправци спомен обележја, међусобном јединству, уважавању и поштовању, а најмање на омасовљавању чланства наше организације и решавању статусних питања бораца, а у складу са Законом о борцима који је ступио на снагу 1. јануара 2021. године.

О питању прерастања СУБНОР-а у оганизацију од посебног интереса, проблемима који из тога произилазе и потреби што већег омасовљавања чланства говорио је члан Председништва СУБНОР-а Томислав Миленковић, некадашњи министар у Влади Републике Србије, а о правима и условима за остваривање права бораца и право на добијање легитимације борца скуп је упознао начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић.

Учесници седнице изабрали су пуковника Анђелка Милићевића за председника Организационог одбора за обележавање манифестације поводом Дана борца 2. јула 2022. године у Меморијалном комплексу Бубањ Ниш, у организацији ГО СУБНОР-а Ниш, под покровитељством Града Ниша и у сарадњи са СУБНОР-ом југоисточне Србије и Расинског управног округа.

Проф. др Видимир Вељковић, председник Скупштине СУБНОР-а Ниш присутним учесницима радног састанка представио је Тематски зборник радова „Година 1941. у југоисточној Србији“ и најавио промоцију овог историјског дела најширој јавности.

Коначно, делегација у саставу пуковник Душан Новаковић, председник ГО СУБНОР-а Ниш, потпуковник Драгутин Димчевски и др Славољуб Јовановић положила је венац на Спомен обележју погинулим борцима у Сокобањи.

Председник Скупштине СУБНОР Ниш

Др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији