СЕВОЈНИЧКЕ ЈУЛСКЕ ВАТРЕ

Код споменика у центру Севојна одржана је свечаност којом су обележени 4. јул Дан борца и 7. јул Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Свечаности је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, делегације Војске Србије, Градске општине Севојно, организација СУБНОР-а златиборског и колубарског округа, удружења, грађана и средстава информисања.

Присутнима се испред Савеза бораца Севојно обратио председник Милан Ђоковић:

Вашим и нашим присуством даћемо скроман допринос величанственој антифашистичкој борби нашег народа, који је у четворогодишњој борби дао немерљив допринос сламању ове антицивилизацијске немани широм наше мајке Србије. Значајан допринос народноослободичачког рата и сламању фашизма дали су и борци из Севојна и ужичког краја. Зато ми борци и њихови потомци, као и сви наши грађани треба да будемо поносни, што смо за разлику од других, били у првим редовима са свим антифашистичким снагама широм Европе и света у одбрани темељних вредности антифашизма.

Венце су положиле делегације Градске општине Севојно, делегације СУБНОР-а Севојно, Ужице, Ваљево, Косјерић, Нова Варош и Пожега, Удружење ветеранана Ужице, Удружење ветерана Чајетина, Удружење потомака „Мајор Коста Тодоровић“ Ужице, Удружење пензионера Севојно и СПС Ужице.Након полагања венаца скупу се пригодним говором обратио Рајко Милинковић, председник СУБНОР-а Ваљево.Скупу се обратила председница Градске општине Севојно госпођа Мирјана Ђурић:Данас смо овде да обележимо два значајна датума у ослободилачкој историји нашег краја. Дан борца и Дан устанка 1941.године и одамо пошту борцима и свим људима који су пружили отпор окупатору и дали своје животе у Другом светском рату, уверени да је њихова жртва вредна сна о слободи. Да би сећање на жртве трајало, имамо обавезу да увек, а посебно када је реч о важним датумима, евоцирамо успомене на херојску борбу и страдање нашег народа. Само најхрабрији, они који су веровали да је једино исправно у таквим временима бранити кућни праг, достојанство и слободу били су спремни да следе осећање дужности. Сећање и поштовање сваког човека који је дао живот следећи уверење да је исправно жртвовати се за будућност, јачају наше уверење да ниједна жртва није била узалудна. На овом споменику који је својеврстан подсетник на антифашистички отпор у нашем Севојну уписано је 105 имена жртава Другог светског рата међу којима је и име народног хероја Алексе Дејвоића комесара Друге пролетерске бригаде. По овом храбром Севојничанину и основне школа у Севојну, а чији је он био ђак, носи име. Нека почивају у миру и нека је вечна слава свима који су положили своје животе у име слободне будућности.

Посебно желим да се захвалим Општинском удружењу бораца ослободилачких ратова до 1999.године из Севојна које негује успомену на наше страдале суграђане, али и свима вама који сте дошли из других градова и који нашу исторују не дате забораву.

СУБНОР УЖИЦЕ

22.07.2023.