СЛАВА ПАЛИМ ХЕРОЈИМА

Удружење ветерана посебних јединица полиције уз подршку града Ужица приредио је изложбу фотографија „Слава палим херојима“ у Народном музеју поводом 25 годишњице почетка НАТО агресије на нашу земљу.

Пуковник у пензији командант 35 ПЈП одртеда Бранко Прљевић, подсетио је на године насиља и терора над српским народомна Косову и Метохији, посебно на 1998. годину када је око 30 хиљада припадника полиције учествовало у њиховом разбијању.

-Интезитет активности терориста и екстремиста на безбедност грађана и институција Републике Србије на Косову и Метохији значјно је повећан током 1998. и 1999. године када су снаге НАТО у савезништву са ОВК извршиле агресију на тадашњу СРЈ, односно Србију – рекао је Прљевић и додао да је прошло двадесет пет година ћутања када нису смели да проносе истину о херојству припадника ових јединица, младића са Паштрика и Кошара који су се супроставили страним плаћеницима, албанским терористима и официрима НАТО савеза.

Јединица којом је командовао Прљевић последња је напустила Косовску Митровицу и овом приликом је сведочио о емоцијама својих сабораца који нису желели да напусте Косово мада су их код кућа чекале породице. У каталошком предговору изложбе наводи се да је у борбама против албанских екстремиста и терористичке ОВК и НАТО агресора своје животе је изгубило најмање 2.754 људи (319 полицајаца, 627 војника и 1808 цивила), теже или лакше рањено најмање два и по пута више људи, а отето је најмање 1437 људи (10 војника, 51 полицајац и 1376 цивила).

Значајан број отетих, албански терористи су убили, а судбина многих од њих је и данас непозната“.

Бригадни генерал Јелисије Радивојевић и овом приликом одаје признање ужичком одреду посебних јединица полиције и саставима који су додељивали задатке у пограничном простору и заштити српског живља.

-Они су ишли први са првим специјалним јединицама војске извршавали задатке и у њима су Ужичани губили животе за своју отаџбину-рекао је Радојевић који се као и његове колеге заложио за повратак служења војног рока како би млади људи знали многе вештине и основне ствари у случају вођења одбрамбеног рата.

Капетан полиције у пензији Видоје Пантић рекао је, „Хвала овим људима јер су дали своје животе и наше сећање је обавеза прма њима и кроз сузе додао да, има много другара који су на овим фотографијама, непоновило се“.

У име града присутне је поздравила градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић којој је уручено признање Удружења посебних одреда полиције као и председнику општине Чајетина Милану Стаматовићу, Љубинку Илићу предузетнику, власнику „Квиска“ и ортопеду др Александру Мољевићу.

-На жалост нисмо успели да вратимо људе који су бранећи нас од оних који су своју акцију назвали „Милосрдни анђео“ изгубили животе. Њима сава и хвала за велику жртву, а нама остаје да негујемо сећање и бринемо о њиховим породицама-рекла је др Радивојевић уз речи да велико страдање и трагедију нашег народа Ужице никад неће заборавити.

Др Мољевић је подсетио да је кроз Општу болницу Ужице прошло преко четирихиљаде војника, рањеника, цивила од којих је многе и сам збринуо, а међу некадашњим рањеницима данас су били присутни и чланови Удружења, некада припадници посебних јединица полиције.

СУБНОР УЖИЦЕ

24.03.2024.