Словенија

КО ОЖИВЉАВА НАЦИЗАМ У ВЕЛЕЊУ

У гласилу борачке организације Словеније, председник Тит Турншек, објавио је текст о оживљавању нацизма у Велењу, које је некада, у Југославији, носило Титово име Текст преносимо у целости.

Плакати са нацистичким садржајем у Велењу узнемирили су скоро читаву словеначку јавност, која са гнушањем одбацује оживљавање сећања на време када су нацифашисти тероризирали, убијали, исељавали Словенце и наменили им потпуно истребљење са лица земље. Шта је аутора плаката навело да то учини и шта нам жели поручити ако то није вандализам или преступништво – да настављају са истицањем нацистичких садржаја који се повремено али истрајно шире?

Сведоци смо скрнављења споменика жртвама и обележја посвећених борби против нацифашизма у НОБ. Такви су примери били уништавање споменика у Јеленовем жлебу, па у Бази 20 и бројних случајева у другим крајевима. Бројне спомен плоче НОБ су уништене.

Захтеви Савеза бораца НОБ Словеније за забрану нацистичких и фашистичких симбола окупатора и колаборациониста и ношења ознака и написа, лепљење плаката са таквим садржајем, истицање нацистичких застава нису још подржани. Крајњи је час да парламент донесе закон који би кажњавао забрањена деловања, као што су појаве у Велењу, и да омогући органима гоњења и судству да почну да кажњавају починиоце”.