Србобран: ГОДИШЊИЦА РАЦИЈЕ

У Србобрану је обележена 81. годишњица Рације у јужној Бачкој, која је спроведена између 04. и 29. јануара 1942. године у Шајкашкој области, Новом Саду и Бечеју. Током нешто више од три недеље организованог спровођења масовних злочину, живот је изгубило готово 4.000 људи. У цркви Светог Богојављења Господњег, одржан је парастос невиним жртвама рације, а затим су крај спомен плоче на зиду цркве положени венци.

Тог, за Србобран црног јануара 1942. године, продужени су погроми над нашим невиним народом. Страдале су читаве породице са предела јужне Бачке, Рација је започета у Чуругу 4. јануара, а завршена у Бечеју другог дана Светога Саве. Број Србобранаца који су тад убијени не зна се тачно, процењује се да је у логор у Бачку Тополу одведено између 200 и 300 особа. Мали број њих се вратио у Србобран жив.

Скуп је поздравила и председница СУБНОР-а Општине Србобран, Милосава Алексић, која је нагласила да је „Важно да не заборавимо оне који су страдали и да не дозволимо да се такви програми више никад не понове на нашим просторима“.

Венце су положили Слободанка Градинац, заменица председника СО Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа, испред локалне самоуправе, а затим и представници СУБНОР-а Општине Србобран, Удружења ратних војних инвалида Србобран, Удружења „Храбри борци 1990-1999“ и Општинског одбора Српске напредне странке.

25.01.2023.