„СРЕМ 1942“ ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НИКАД ВИШЕ НЕ ПОНОВИ

Поводом обележавања 80. годишњице усташких масовних злочина почињених над становништвом у Срему, Музеј жртава геноцида приређује репрезентативну изложбу под називом „Срем 1942“.

Изложба је свечано отворена 28. августа 2022. године у 12 часова у здању Црквене ризнице српске православне црквене општине Шид. Аутори изложбе су историчари докторант г. Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида и г. Радован Сремац, виши кустос Музеја наивне уметности „Илијанум“ у Шиду. Аутор поставке је г. др ум Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву Музеја жртава геноцида. 

О изложби су говорили аутори: Бојан Арбутина и Радован Сремац. Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић отворила је изложбу,  уз поруку да су слобода и мир највеће вредности човечанства, које немају никакву алтернативу.

„То су вредности којима смо итекако посвећени и данас. Знамо да су мир и стабилност основа политике коју води председник Александар Вучић, то је основни путоказ којим идемо, јер нема напретка и живота уколико нема мира и стабилности“, истакла је Министарка.

Овом скупу је поред представника установа културе, локалне самоуправе и свештенства СПЦ присуствовала и делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак.