СРЕМЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ПОБЕДЕ

Дан победе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Овај дан 9. маја,  слави се као Дан победе иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију. Наиме 9. маја 1945. године (по московском времену) совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.П очев од тада, овај дан се свечано обележава у великом броју земаља света, и то у Србији, Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу од 2000. Највећа парада одржава се сваке године 9. маја у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације. На тој паради се сваки пут покажу и последња постигнућа руске технологије али и опрема из Другог светског рата.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је као и сваке године организовао низ активности.

Делагција СУБНОР-а Лаћарак и Месног удружења бораца НОР-а Дивош 8. маја 2022. године положила је венац на Споменик Михајла Захаровича Галанова на месном гробљу у Старој Бингули.

Централно обележавање организованo je 9. маја 2022. године крај споменика који су реновирани залагањем и донацијом члана СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, руског држављанина који живи у Ср. Митровици – Виталија Вањкевича. Венце на Споменик пилотима Црвене армије: Хероја СССР-а Василија Димитријевича Рашћепкина и инжењера капетана Георгија Никитјевича Курочкина су положили: Амбасадор Белорусије његова екселенција Валериј Бриљов са својим сарадницима, Заменик начелника за културу и спорт града Сремске Митровице господин Зоран Мишчевић, Делегација Удружења ветерана Посебних Полицијских Јединица са СУБНОР-ом Лаћарак. Потом је интонирана химна Републике Белорусије и Републике Србије. Венци су потом положенили на Споменик капетана хероја Владимира Леонтејевича Гушје Курочкина, и то: Амбасадор Белорусије његова екселенција Валериј Бриљов са својим сарадницима, Заменик начелника за културу и спорт града Сремске Митровице господин Зоран Мишчевић, Удружења ветерана Посебних Полицијских Јединица са СУБНОР-ом Лаћарак. После интонирања химни присутнима су се обратили: Амбасадор Белорусије његова екселенција Валериј Бриљов и Заменик начелника за културу и спорт града Сремске Митровице господин Зоран Мишчевић и. Након тога је свој ауторски текст посвећен Дану победе прочитала Јасна Арбанас. На крају програма је положено цвеће на гроб архитекте Ирине Непокојчицке (ауторке фонтане „Камени цвет“ која се налази у центру Сремске Митровице као и споменика: пилотима Црвене армије и хероја Гушје).

По завршетку програма делегација Удружења ветерана Посебних Полицијских Јединица и СУБНОР-а Месне заједнице је положила венац на Споменик «Крило» у Лаћарку. Овај споменик је посвећен пилотима Црвене армије и НОВЈ. Истог дана представници Амбасаде Руске Федерације су са делегациијом Удружења српско-руског пријатељства Шид положили венаце на гроб два незнана црвеноармејца на Месном гробљу у Ердевику. Нешто касније је и делегација СУБНОР-а Лаћарак положила венац на исти споменик.