САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850402Укупно посета:
  • 2633815Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИН УВЕК ОСТАЈЕ ЗЛОЧИН

У организацији Градског одбора СУБНОР-а Сремске Митровице и Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, традиционално је обележена 77-годишњица „Крвавог марша“ у селу Сремски Јарак.

Комеморацији су учествовали локална самоуправа Сремске Митровице, Шапца и Богатића, као и одбора Срема, Руме, Инђије, Шида, Новог Сада и Бијељине.

Крвавим маршем или маршем смрти започели су одмазду немачке фашистичке снаге, уз помоћ квислинга и колабораната (четника и љотићеваца) над грађанима Шапца 24. септембра 1941. године. Повод је устанак народа Србије у Другом светском рату. Током септембра 1941, на подручју Шапца, партизани су напали немачке снаге и нанели им велике губитке, поводом тога, генерал Франц Бреме издао је наредбу која гласи:

„24 септембра 342 дивизија има на препад да покупи у Шапцу све мушкарце између 14 и 70 година и да их пребаци у већ припремљени концентрациони логор подигнут северно од Саве, код села Сремски Јарак“.

Нареба је извршена. Преко добошара је обавештено становништво да се окупи и пријави окупационим властима, ко не дође, биће убијен као одметник. У крвавој одмазди велику помоћ чинили су немачким војницима љотићевци, четници и усташе, фолксдојчери. Пљачком, убиствима и паљењем кућа.

Током бестијалне акције, ухапшено је 4.459 мушких цивила, а стрељано је 75.

До 26. септембра 1941. године, 342. немачка дивизија припремила је концентрациони логор код села Сремски Јарак. На великој пољани је ограђена бодљикавом жицом, постављене куле осматрачнице са немачким стражарима опремљеним митраљезима.

Постројени грађани Шапца, у колони по пет и усиљеним маршом спроведени су у Јарак. Пут од 23 километара пређен је за четири часа. Колона је, а нарочито зачеље, прешла пут у трку. Немачки војници, праћени колаборационистима, ишли су камионима, на коњима и бициклима. Многе изнемогле и неспособне Шапчане, падале од умора, спроводници су ликвидирали. По изјавама преживелих, на путу до Јарка ликвидирано је 120 људи.

Најгоре и најтеже било је вишедневно мучење жеђу, глађу и батинама, пуцање изнад глава. Велики број заточеника је умирао под ведрим небом. Већина је касније одеведена у логоре широм Немачке из којих се многи нису вратили.

О тим тешким данима и злочинима окупатора и помагачима из домаћих редова говорили су председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомир Атанацковић, борци Бранко Лођиновић, и Гавра Винчић, као и председник Скупштине општине Шапца Немања Пајић.

Изведен је и програм ученика основне школе из Јарка рецитацијама посвећеним НОБ.

Грађани Шапца су обележили место злочина и страдања невиних људи, жртава фашиста у селу Сремски Јарак. На улазу у село подигли су чесму са натписом: „За љубав, за братство, за воду“.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Сремски Јарак

  • pedjaza каже:

    Još jedan slučaj masovne krvave odmazde fašista i njihovih saradnika nad nedužnim civilnim stanovništvom treba da bude poučan primer zločinačkog karaktera fašističke ideologije i objašnjenje zašto je važno da nikada ne zaboravimo te žrtve i da negujemo antifašistizam.
    Ako se uzme u obzir da okupatori ovim nisu zastrašili naš narod, već ga, naprotiv, podstakli da se još žešće bori za svoju slobodu, jasno je zašto naša zemlja zauzima značajno mesto u međunarodnom antifašističkom pokretu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.