Стејановци: ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА МОСТУ РАЗМЕНЕ

СУБНОР Општине Рума и Савет месне заједнице Стејановци, организовали су традиционално полагање венаца на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, на мосту размене код Стејановаца. Венци су полажени у знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца 1943. године на стејановачком путу, када је Биволаревић разменио 28 немачких војника, за 64 партизана. Размена заробљених Немаца за партизане и политичке раднике, извршена је 2. септембра 1943. године, на месту званом Курдин, које се налази на путу између Руме и Стејановаца, на око тридесет метара од моста, где је подигнуто спомен-обележје под називом „Мост размене“. Овим догађајем када је по први пут на овим просторима извршена размена у народноослободилачком рату, немачке окупационе снаге су и званично признале партизански покрет као равноправан покрет.

Присутне су поздравили Томислав Милић, испред СУБНОР-а оптине Рума и Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

Томислав Милић, председник СУБНОР Рума је истакао да је ово традиционално окупљање на месту где је обављена прва званична размена ратних заробљеника између Народноослободилачког покрета  и немачких окупационих снага, и управо то је чини изузетно важном, јер је прећутно тако признат партизански ослободилачки покрет. Наравно, са овом разменом није завршен фашистички терор који је још две године трајао на овим просторима.

„Поражавајуће је то што савремена збивања потврђују да нису дефинитивно поражене силе зла које сваку прилику користе да искоче на историјску позорницу и да креирају историјску сцену у свом убилачком току. Зато је важно да овакве догађаје обележавамо,  а ми као локална  самоуправа подржавамо све организације  и удружења која негују традиције ослободилачких ратова и негују важне догађаје из наше  славне историје. Да се нека зла из историје не би понављала, морамо на њих стално да указујемо“, поручио је Стеван Ковачевић.

Венце су положили поред делегација СУБНОР-а из Руме, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР Сремске Митровице, Старе Пазове, Новог Сада, Шида, Јарка, Бешенова, Грегуреваца, Удружење ваздухопловаца Војводине, породица Биволаревић, представници румске локалне самоуправе, Социјалистичке партије Србије, ПУПС-а, Месне заједнице Стејановци, Удружења ратних војних инвалида и ратних ветерана.