СТОТИ РОЂЕНДАН БАКЕ ЈОВАНКЕ – ХЕРОЈИ НИСУ УМОРНИ!

Председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић и његов секретар Станислав Рескушић посетили су баку – борца Јованку Виденовић поводом њеног стотог рођендана.

Времешна, али више него крепка бака Јованка, дочекала нас је у свом дому на Звездари у којем лепо живи у топлом породичном окружењу.

Бака Јованка, после Другог светског рата, имала је све предуслове да добије статус носиоца Партизанске споменице, али је она то у својој скромности одбила рекавши да је доста једна Споменица у кући, а њу је већ носио њезин супруг Александар.

То је та предана, честита, вредна и морална генерација која ништа није тражила за себе већ је увек гледала како може да допринесе просперитету заједнице у којој живи и којој припада.

Иако је кроз живот, рат и рад добила многа одликовања посебно је поносна на „Медаљу борца“, коју јој је уручио председник СУБНОР-а генерал Ковачевић. Пожутеле фотографије из партизанских дана сведоче да је медаља отишла у праве руке, особи која је више него заслужује.

СУБНОР Србије обезбедио је ове јесени боравак другарици Јованки и њеној снахи Љиљани у Специјалној болници „Бањица“ у Сокобањи, где је била по њеним речима, више него лепо примљена и угошћена. Наши запоселници у Бањици дали су све од себе да једна од оних који су градили и изградили свет мира, слободе и просперитета осети макар део радости, уважавања и помоћи које је целог свог живота нештедимице пружала другима.

Цео рат, након што су јој Немци погубили оца провела је као политички комесар и председник СКОЈ-а у Иригу и Сремској Митровици.

По завршетку рата бака Јованка је радни век провела као истакнути друштвено политички радник у ЦКСКС. Никада се није гурала у прве редове, никада за себе није тражила никакве привилегије…чак је рекла да она није друштвено-политички радник, већ је земљорадник.

Бака Јованка поседује лепо имање у Војводини на којем је сама, до пре само 6 месеци, узгајала сво воће и поврће, а посебно је поносна на свој виноград, као и на ракију Виљамовку коју прави са сином Владимиром и коју смо имали прилике и да пробамо.

У пријатној домаћинској атмосфери угодно смо разговарали са њеним најмилијима – сином Владимиром, унуком Александром, снахом Љиљаном и рођаком Надом.

На сам дан рођендана посетили су је активисти Српске напредне странке са Звездаре, а телефоном су јој се јавили председник Републике Србије Александар Вучић, који је обећао да ће обавезно лично доћи за њен 101. рођендан и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић која је била на службеном путу у Јапану.

Иако су године замашне, ведри дух бака Јованке их поносито носи, па се надамо да ће бити још прилике да је посетимо!