Стваралаштво

ГУСЛЕ СУ НАС ОДРЖАЛЕ

Стоту годишњицу Великог рата и ослобођења у Првом светском рату Врањанци су обележили бројним активностима – свечаним академијама, одавањем почасти крај спомен-обележја, изложбама, књижевним сусретима, патриотским вечерима, промоцијама књига и екскурзијама до историјских места.

Финале једногодишње активности представљало је „Вече сећања уз гусле – Врање у великом рату“, које је организовао СУБНОР уз пуну подршку Града Врања. Пред препуном двораном Дома Војске организован је диван час историје проткан низом података о Врању у Великом рату, хорским нумерама и рецитацијама из времена Великог рата и веома успешним наступом гуслара.

Познати глумац Врањског позоришта Драган Станковић, који гласом и стасом најуспешније тумачи улогу Миткета из Коштане, овом приликом у улози водитеља, направио је својеврсну шетњу кроз Врање у Великом рату указујући на традицију и патриотски однос. У Великом рату учествовало је преко 3.000 бораца из Врањског краја а погинуло је, што у борби, што у току Албанске голготе или као жртве терора, 1.536 Врањанаца.

У току вечери присутни су се подсетили да су у Великом рату учествовали многи знаменити врањанци попут Оца Јустина Ћелијског, једног од највећих филозофа православе религије, доктора историје Јована Хаџи-Васиљевића, доктора пољопривредних наука Милана Влајинца, дугогодишњег секретара Министарства пољопривреде Србије, познатог лекара и доживотног председника Подружнице носилаца Албанске споменице Драгољуба Михајловића, али и обичних ратника – сељака Стојана Јовановића Шукара из села Ратаја чији су сачувани ратни дневници сведочанство из ратних времена и Ђорђа Станисављевића из Дубнице који је у рат кренуо са воловским колима и све време рата пратио старог краља Петра Првог Карађорђевића. Направљен је осврт на стратишта Југа Србије из Великог рата, спомен обележја и завичајну литературу.

Бригадни генерал Зоран Лубура, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, посебно је нагласио: „Српске снаге, упркос вишеструкој надмоћи непријатеља, нису капитулирале већ су учиниле јединствен подвиг у историји ратовања. Под веома тешким условима се повукле преко Албаније, опоравиле се, у рекордном року се реорганизовале и нашле на Солунском фронту. Српска војска није прихватила да буде претпочињена, већ је добила свој део фронта, свој сектор и свој правац напада, кренула у незадрживи напад и већ за 20 дана ослободила Врање. Тајна таквог успеха могла би бити у изванредној организацији, изузетно добром планирању и стратегијском развоју, високом борбеном моралу бораца и бриљантним одлукама српских војвода Путника, Мишића, Степановића и Бојовића“.

Наступ познатих гуслара Марка Шћепановића, Славка Јекнића и Властимира Бараћа био је права атракција. Мото њиховог наступа био је стих песника: “Манастири и свето гудало, то је српску веру сачувало“. Водитељ је одабраним речима и стиховима најављивао гусларе а они су дивном интерпретацијом стихова из Великог рата одушевили скуп.