САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ГУСЛЕ СУ НАС ОДРЖАЛЕ

Стоту годишњицу Великог рата и ослобођења у Првом светском рату Врањанци су обележили бројним активностима – свечаним академијама, одавањем почасти крај спомен-обележја, изложбама, књижевним сусретима, патриотским вечерима, промоцијама књига и екскурзијама до историјских места.

Финале једногодишње активности представљало је „Вече сећања уз гусле – Врање у великом рату“, које је организовао СУБНОР уз пуну подршку Града Врања. Пред препуном двораном Дома Војске организован је диван час историје проткан низом података о Врању у Великом рату, хорским нумерама и рецитацијама из времена Великог рата и веома успешним наступом гуслара.

Познати глумац Врањског позоришта Драган Станковић, који гласом и стасом најуспешније тумачи улогу Миткета из Коштане, овом приликом у улози водитеља, направио је својеврсну шетњу кроз Врање у Великом рату указујући на традицију и патриотски однос. У Великом рату учествовало је преко 3.000 бораца из Врањског краја а погинуло је, што у борби, што у току Албанске голготе или као жртве терора, 1.536 Врањанаца.

У току вечери присутни су се подсетили да су у Великом рату учествовали многи знаменити врањанци попут Оца Јустина Ћелијског, једног од највећих филозофа православе религије, доктора историје Јована Хаџи-Васиљевића, доктора пољопривредних наука Милана Влајинца, дугогодишњег секретара Министарства пољопривреде Србије, познатог лекара и доживотног председника Подружнице носилаца Албанске споменице Драгољуба Михајловића, али и обичних ратника – сељака Стојана Јовановића Шукара из села Ратаја чији су сачувани ратни дневници сведочанство из ратних времена и Ђорђа Станисављевића из Дубнице који је у рат кренуо са воловским колима и све време рата пратио старог краља Петра Првог Карађорђевића. Направљен је осврт на стратишта Југа Србије из Великог рата, спомен обележја и завичајну литературу.

Бригадни генерал Зоран Лубура, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, посебно је нагласио: „Српске снаге, упркос вишеструкој надмоћи непријатеља, нису капитулирале већ су учиниле јединствен подвиг у историји ратовања. Под веома тешким условима се повукле преко Албаније, опоравиле се, у рекордном року се реорганизовале и нашле на Солунском фронту. Српска војска није прихватила да буде претпочињена, већ је добила свој део фронта, свој сектор и свој правац напада, кренула у незадрживи напад и већ за 20 дана ослободила Врање. Тајна таквог успеха могла би бити у изванредној организацији, изузетно добром планирању и стратегијском развоју, високом борбеном моралу бораца и бриљантним одлукама српских војвода Путника, Мишића, Степановића и Бојовића“.

Наступ познатих гуслара Марка Шћепановића, Славка Јекнића и Властимира Бараћа био је права атракција. Мото њиховог наступа био је стих песника: “Манастири и свето гудало, то је српску веру сачувало“. Водитељ је одабраним речима и стиховима најављивао гусларе а они су дивном интерпретацијом стихова из Великог рата одушевили скуп.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.