СУБНОР ЛАЋАРАК ОБЕЛЕЖИО ДАН НЕЗАВИСНОСТИ БЕЛОРУСИЈЕ

Поводом 3. jула – Дана Независности Белорусије, делегација СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је положила венац на Споменика капетана хероја Владимира Леонтејевича Гушје. У спомен на све Белорусе страдале од 1941 до 1945. године.

Oвај празник се обележава у Републици Белорусији прославаља од 1996.године у спомен на 3. јул 1944. године када је Црвена армија ослободила главни град Минск. Немачка је 22. јуна 1941. напала СССР, а Белорусија се прва нашла на удару. Након само месец дана, Вермахт је окупирао целокупну територију Белорусије. Током трогодишње окупације, Белорусија је доживела страховита разарања. До темеља је разрушено 209 градова (од укупно 290), 85% индустрије је уништено, а погинуло је између 2 и 3 милиона људи (што је чинило око трећину тадашњег становништва), уништено је и преко милион грађевина. На подручју Белорусије налазило се 287 концентрационих логора кроз које је прошло више милиона људи. Јеврејска заједница је током Холокауста у Белорусији била збрисана са лица земље и никада се није опоравила. Белорусија се вратила на предратни број становника тек 1971. године.  Највећи део Белорусије је ослобођен у операцији Багратион у лето 1944. По завршетку Другог светског рата, почео је велики процес обнове разрушене земље. Белорусија је убрзо била претворена у велико градилиште, а потом и у главни центар индустријске производње целог совјетског запада.

Владимир Леонтејевич Гушја је рођен 1921. године у граду Бабрујске у Белорусији, а погинуо је 26. октобра 1944. године код села Јарак у борбама за ослобођење овога дела Срема. После ослобођења његови посмртни остаци су пренети на Старо православно гробље у Сремској Митровици. Споменик хреоју Гушји је дело архитекте Ирине Непокочицкеје-руске емигранткиње из Сремске Митровице. И ако није одликован орденом Хероја он је у народу Срема познат као Херој Гушја. Уједно он представља симбол братства и пријатељства народа Србије и Белорусије.