СУБНОР ЛАЋАРАК ОБЕЛЕЖИО „МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА“

Поводом  21. септембра  „Међународног дана мира“ СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је организовао темaтско путовање у Нови Сад.

Путовање је започело посетом манастиру Ново Хопово , где су се чланови поклонили  моштима Светог Великомученика Теодора Тирона. Манастир се налази на благој падини јужних обронака Фрушке горе, недалеко од Ирига. Удаљен је свега стотинак метара од магистралног пута Рума – Нови Сад, те је један од најприступачнијих фрушкогорских манастира. Манастир Ново Хопово, заједно са Крушедолом, по својој архитектури, просветној улози, историји богатој културним, верским и политичким догађајима, један је од најзначајнијих манастира у Србији, а посебно међу фрушкогорским манастирима. У њему су похрањене мошти римског војсковође, Светог великомученика Теодора Тирона, најстарија реликвија која се чува на територији Србије. Манастир Ново Хопово, са црквом светог Николе, по својој архитектонској вредности представља најзначајнију сакралну грађевину своје епохе на овим просторима. Први писани помен манастира је из 1451. године. По другом извору, подигао га је поново архиепископ српски Максим Бранковић. У Хопову је боравио од лета 1757. до јесени 1760. године млади Димитрије Обрадовић из Чакова (село у Румунији ), који се закалуђерио и добио ново име Доситеј. Након Првог светског рата манастир постаје женски, а у њега се насељавају 1921. године руске монахиње. Оне су још 1915. године напустиле свој православни манастир Љешну (у Пољској), али уместо у Русији, завршиле су у Југославији.

Потом је путовање настављено преко Иришког венаца ка Новом Саду. У препуној сали Анфитеатра у СПЕНС-у чланови СУБНОР-а Лаћарак су присуствовали обележавању „Међународног дана мира“. Том приликом после поздравних речи имали су прилику да погледају монодраму „Похвала лудости“ Еразма Ротердамског по сценарију Зорана Радуловића а у извођењу глумице Жељке Јелић.