СУБНОР МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЛАЋАРАК ОРГАНИЗОВАНО ТЕМАТСКО ПУТОВАЊЕ У КИКИНДУ

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак организовао је 26. фебруара 2023. године тематско путовање у Кикинду.  Лаћарце је дочекао и угостио Саво Орељ председник СУБНОР-а града Кикинде са својим сарадницима.

Путовање је започето посетом Богомољи Водице које се налази се 3km јужно од Кикинде, у једној удољици испод насипа Кикиндског канала. Сазидана је 1865. године,  комплекс се састоји од црквице, конака и куће чувара и споменик је културе од великог значаја. Затим су Лаћарци посетили  Манастир Свете Тројице на Мелином гробљу у Кикинди, он је подигнут 1887. године за време владавине Фрање Јосифа. Манастир је задужбина Меланије Николић, рођене Гачић (према неким изворима Гајчић или Гаичић) која је са родбином и сахрањена у цркви. Потом су учесници обишли Сувачу која је подигнута 1899. године и представља споменик културе од изузетног значаја. Сувача је суви млин који за млевење житарица користи живи рад. Суваче су у Кикинди грађене пре ветрењача. Највећи број сувача у Кикинди забележен је 1847. године, када је њихов број у Кикинди износио 51.

Остало време је искоришћено за обилазак ужег центра Кикинде, прво је организована посета Музеју Кикинде. На Споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1945 у центру Кикинде чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак су положили венац и одали пошту палима у Другом светском рату. Остало време је искоришћено за обилазак споменика: „Интренирцима у Норвешку; Споменика погинулим и несталим мештанима Кикинде током ратова деведесети година на простору бивше Југославије” као и знаменитости ужег центра града.

Након завршеног обиласка Кикинде, чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак су имали част да посете просторије СУБНОР-а града Кикинде. У пријатној атмосфери размењени су пригодни поклони, а Саво Орељ председник СУБНОР-а града Кикинде је уручио захвалницу представницима СУНОРУ-а Месне заједнице Лаћарак за њихов рад на очувању слободарских традиција Републике Србије, и досадашњим веома запажене активностима.

Приликом ове прве организоване посете северу Баната, успостављена је сарадња и прецизирани даљи кораци у заједничком обележавању значајних датума.

26.2.2023