СУБНОР СРБИЈЕ У ОПШТИНИ ТРСТЕНИК

Председница општине Трстеник Милена Турк 18.05.2022. године примила је делегацију СУБНОР-а Србије на радни састанак.

У делегацији су били председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачевић, пуковник Анђелко Милићевић кординатор СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински округ, пуковник Зоран Јаковљевић члан председништва СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Трстеник Миша Недељковић.

Трстеник је општина у Расинском управном округу, у Србији. Средиште општине је градско насеље Трстеник које према попису из 2011. има 42.966 становника. У граду и приградским насељима живи, приближно, 17.000 становника.

У име делегације СУБНОР-а Србије присутнима се обратио председник генерал мајор Видосав Ковачевић, који је информисао председницу општине о активностима организације, иницијативама које предузима СУБНОР Србије, и том приликом је уручио Председници и пригодне симболичне поклоне

У разговору који је уследио представници делегације СУБНОР-а обавестили су Председницу о активностима СУБНОР-а и о обележавању значајних датума из ослободилачких ратова у Расинском округу, а Председница општине Трстеник је позвала СУБНОР Србије да присуствује значајним догађајима у Трстенику према Календару догађања и манифестација општине Трстеник.

Председница општине Милена Турк информисала је представнике СУБНОР-а Србије о сарадњи са општинском организацијом СУБНОР-а општине Трстеник, о заједничким активностима , као и о примени Закона о борачко инвалидској заштити у општини Трстеник као и о значајним обавезама које имају и органи локалне самоуправе. Циљ је да се у сарадњи са локалном самоуправом отпочне решавање бројних, до сада нерешених питања, везаних за остваривање права бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и осталих категорија дефинисаних овим Законом, нагласила је Пресденица. Општина Трстеник је уприличила и свечану поделу нових борачких легитимација борцима са подручја општине Трстеник.

Такође Општински одбор СУБНОР-а Трстеник у сарадњи са Општином активно ради и на обнављању споменика подигнутих у част суграђанима погинулим у Другом светском рату, као и у припреми доделе назива улица страдалницима и херојима НАТО агресије 1999. године.

На састанку је закључено да се само заједничким ангажовањем може више и боље сачувати култура сећања на славну прошлост Расинског округа, који се може поносити својим прецима, борцима и херојима нових ратова.