САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УСПЕХ НА СВИМ ПОЉИМА

Година 2018. је, по оценама чланства и руководстава на свим нивоима, била изузетно успешна за СУБНОР Србије. Сви задаци, постављени програмом рада, испуњени су на најбољи могући начин, а организација је показала неопходно јединство у очувању традиције народно-ослободилачке борбе, одбране историјске истине и антифашизма као константе цивилизованог света коме са разних страна прете рецидиви нацистичке и фашистичке прошлости.

СУБНОР Србије се током 2018. доказао као супериорна организација која је радом поново у нашем друштву заузела респектабилан статус. На тај начин се СУБНОР Србије изједначио са сличним организацијама у цивилизованој Европи и на основу, поред осталог, већ огромног признања за очување и развојање патриотизма и антифашизма, да доприносимо општем бољитку и општем угледу Републике Србије.

Партнерски однос и обострана корист

Захваљујући свакодневном упорном и корисном и раду за чланство и  заједницу у најширем смислу, остварен је и, може се рећи, својеврстан партнерски однос са свим релевантним полугама државне власти и у том смислу заједнички организаујемо и најважније манифестације везена зе традицију борбе и страдања у Другом светском рату и друга значајна збивања из ослободилачке борбе нашег народа и одбране самосталности и суверенитета.

СУБНОР је током 2018. учврстио углед и на светској сцени проширивањем сарадње са низом нових организација, али и заузимајући кључну позицију у међународним асоцијацијама.

То је потврдио и Извршни одбор Међународне федерације антифашиста и покрета отпора са седиштем у Берлину, који је, мимо обичаја, одржао седницу у Београду а посебно активно учествовао на конференцији антифашиста Балкана почетком маја под називом МИР, РАЗУМЕВАЊЕ, ДОГОВОР. Скупу су присуствовали представници борачких и антифашистичких организација из Албаније, Бугарске, Грчке, Мађарске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и домаћина Србије.

На свечаности поводом Дана државности Председник Републике Александар Вучић уручио је нашој организацији Сретењски орден.

Наша масовна патриотска организација је, према образложењу председника Комисије за одликовања проф. др Симе Аврамовића, иначе декана Правног факултета у Београду, заслужила да уђе у ред лауреата ”због нарочитих заслуга у области јавних делатности, посебно у очувању тековина антифашизма и поводом 70 година постојања”.

Свечаност уручивања одржана је у Председништву Републике и у присуству угледних званица из свих сфера наше савремености.

Добитницима се, по интонирању државне химне, обратио председник Александар Вучић:

”Славећи лауреате, Србија прославља себе и своју будућност. Истицањем појединаца показујемо прави пут и правимо систем вредности којем тежимо.

Међу награђенима има оних који су читав живот посветили напретку и грађењу Србије. Захваљујем им у име Србије и грађана јер дају пример да су вредно, посвећено, марљиво радећи највише урадили за отаџбину”.

Сретењски орден је из руку Председника Републике Александра Вучића, у име СУБНОР-а Србије, примио председник Душан Чукић, топло захваљујући у име многобројног чланства.

Из разних делова Србије и иностранства, стигле су честитке организацији и руководству.

Допринос миру и стабилности

На међународном плану, захваљујући нашем активном наступу, остварени су постављени циљеви и очуван жељени ниво сарадње са одговарајућим партнерима, у складу са улогом и реномеом СУБНОР-а Србије.

Таквом активношћу, СУБНОР Србије се, као и ранијих година, потврдио као угледна, респектабилна и снажна патриотска и антифашистичка организација,која даје значајан допринос промоцији равноправне сарадње, мира, стабилности и, посебно, угледа Србије у свету. 

У Београду је 5. и 6. маја 2018. године одржан Скуп антифашиста Балкана у оргаизацији СУБНОР-а Србије и под покровитељством државног врха Србије, под паролом – Мир, разумевање, договор.

Специфичном и, по оцени учесника, веома успешном догађају присуствовале су делегације антифашистичких ветеранских организација на највишем нивоу из Бугарске, Грчке, Албаније, Македоније, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Србије, као и чланови Извршног органа ФИР-а (Међународне федерације отпора и антифашиста).

Комитет СУБНОР-а за међународну сарадњу је разматрао случајеве неких одбора СУБНОР-а који су на своју руку и мимо статутарних одредби водили неку своју међународну сарадњу, посебно са оним организацијама из бивше Југославије са којима СУБНОР Србије нема контакте нити раније договорене облике сарадње. 

Без обавештавања и сагласности Комитета, на своју руку одлазе на скупове ван Србије, тако да се не зна чије програмске циљеве заступају и у чије име тамо говоре. Такви поступци ових одбора неће се убудуће толерисати.

Брига о сваком члану

Комисија за борачко-инвалидску заштиту активности извршавала сходно пројекту Републичког одбора под називом „Подизање капацитета удружења која делују у области борачко инвалидске заштите“.

У складу са пројектом, Комисија за борачко-инвалидску заштиту је планирала места, теме и време одржавања саветовања и то у: борском, зајечарском, пиротском, поморавском, западнобачком, севернобачком, јужнобачком и сремском округу.

Овим састанцима су присуствовали председници градских и општинских одбора СУБНОР и на нивоу округа.

Поред њих, у складу са раније успостављеном праксом, која је опште прихваћена у последње три године, на састанке су позивани директори установа из градова ових округа (домови здравља, центри за социјални рад, геронтолошки центри) и представници органа локалне самоуправе.

Ова пракса је допринела квалитетнијем и свестранијем раду одбора СУБНОР и подстицају служби за социјалну и здравствену заштиту и органа локалне самоуправе на одговорнијем односу према борачкој организацији и обезбеђивању конкретне помоћи најстаријим, болесним и усамљеним борцима и ратним војним инвалидима. Томе је допринела и сарадња председника СУБНОР-а Србије са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је утицало да се поред Сектора за борачко-инвалидску заштиту, у остваривању права бораца, ангажује и Сектор за социјалну заштиту.

Ангажовање Сектора за социјалну заштиту остваривана је учешћем његових сарадника на саветовањима које је организовала Комисија за борачко-инвалидску заштиту.

Остварана је и уобичајено добра сарадња са Специјалном болницом ”Бањица” у Сокобањи, где је упућиван одређени број наших чланова на опоравак.

Традиција чува будућност

У Адашевцима крај Шида је обележавање 73. годишњице пробија Сремског фронта који је, у пролеће 1945. године, означавало и прокрчивање пута совјетској  Црвеној армији ка Берлину и сламање, уз веома упечатљиво садејство наше војске, окупаторске хитлеровске фашистичке армаде.

У Спомен парку, где се чувају успомене на бесмртне хероје што су жртвовали живот за општу слободу, одржана је, уз највише државне и војне почасти, свечаност у присуству више хиљада људи и из разних крајева бивше заједничке државе, представника власти, Војске Србије, дипломатског кора, СУБНОР-а Србије, многих патриотских удружења.

Положени су и венци у знак захвалности. Ловоров венац СУБНОР-а Србије положили су председник Душан Чукић, заменик председника Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

У Кући цвећа, 4. маја, на гроб Председника Тита и Врховног команданта, пошту је одао  СУБНОР-а Србије. У делегацији су били ратник са Сутјеске и из борби за ослобођење Београда, сада члан Председништва СУБНОР-а Србије, легендарни курир Миша Михаило Мирковић, затим председник Секције Прве пролетерске бригаде пуковник Зденко Дупланчић и члан Републичког одбора Рајко Срдић.

Широм Србије обележен је, достојанствено и са посебним пијететом, Дан победе над фашизмом. На Гробљу ослободилаца Београда, уз највише државне и војне почасти, одата пошта страдалницима у борби са фашистичком армадом у октобру 1944 – партизанским и јединицама Народноослободилачке војске Југославије и непобедивој совјетској Црвеној армији.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије положио је председник Душан Чукић са члановима Председништва Томиславом Миленковићем и Владимиром Бабшеком Орешковићем.

Улицама Београда је прошао ”Бесмртни пук”, традиционално сећање на погинуле родственике и борце у Другом светском рату, којима је туђа слобода била преча од сопственог живота.

У Народном позоришту је одржана свечана академија у част Дана победе, уз присуству многих угледних личности и чланова СУБНОР-а и других организација.

Удружене државе НАТО алијансе, предвођене Америком, без објаве рата и мимо сагласности Савета безбедности ОУН, зликовачки су напале ракетама 1999. године нашу отаџбину. Тај криминални акт, који је одузео многобројне животе и уништио свеколику инфраструктуру и омогућио отимање српске јужне покрајине Косова и Метохије, срамни чин на крају двадестог столећа, остао је некажњен на међународној сцени.

Наредбу да крене разбојнички напад формално је пренео шпански вајни социјалиста Хавијер Солана команданту НАТО трупа америчком генералу Веслију Кларку. За 78 дана, натовски ”храбри” јуришници сасули су по недужном народу 1.300 крстарећих ракета и чак 37.000 строго забрањених касетних бомби, а у 420.000 пројектила укупне тежине 22.000 тона налазио се, и не само у њима, осиромашени уранијум од којег су страдали, и даље страда, у великим мукама неизбројани озрачени људи.

У продуженом удруженом злочину, током агресије, убијено је до 2,5 хиљаде људи, неколико пута више рањено, многи са тешким последицама.

Натовци су уништили школе, болнице, мостове, стамбене комплексе, путеве, пруге,домове здравља,дечје јаслице, споменике културе – несавесни налогодавци и верни извршиоци су имали задатак да све, што је у визури најсавременије технологије, мора у овом делу Европе бити сравњено. Метеријална штета се цени на стотине милијарди долара.

Одговор нашег народа је и у широкој анкети да најмање 84 одсто референтно испитаних грађана ни по коју цену не жели учлањивање Србије у НАТО.

Дани мучког бомбардовања су на пригодан и достојанствен начин обележени у свим нашим одборима и у сарадњи са локалном самоуправом и Војском Републике Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.