СУБНОРУ МЕСТО КОЈЕ ЗАСЛУЖУЈЕ

Многа догађања, разне турбуленције у друштву, ратови, распад земље, притисци споља и изнутра, нису могли да оставе по страни ни СУБНОР као јединствену, патриотску, антифашистичку и хуманитарну организацију. Покушаји ревизије историје, лажи, подметања и „неки нови квази историчари“ настојали су да га унизе, сруше, омаловаже и прикажу као зло.

Међутим, временски догађаји, одбрана Отаџбине, хероизам људи који су били и остали доследни части, достојанству и положеној заклетви, ставили су СУБНОР (Савез удружења бораца свих народноослободилачких ратова) на пиједестал који му припада.

Формирање сродних удружења, покушаји минимизирања СУБНОР-а нису успели. Државни врх је знајући улогу СУБНОР-а и његову препознатљивост у народу, схватио је његов значај и трајање у садашњем тренутку, осетљивом за наш народ и надасве очување наше Отаџбине. Због тога је статус СУБНОР-а и његово место изузетно значајно у нашем друштву. Ово је између осталог истакнуто на састанку 15. маја 2024. године, представника СУБНОР-а Тимочке и Неготиске крајине (Бора, Зајечара, Књажевца, Неготина, Кладова, Соко Бање, Бољевца и Мајданпека).

На састанку у присусту преко 40 представника расправљано је о досадашњем раду, обавезама и задацима који проистичу из одредаба Статута и дата безрезервна подршка врху државе у очувању наше Отаџбине као и председеништву СУБНОР-а Србије. Састанак је отворио координатор СУБНОР-а за Тимочку крајину др Славољуб Јовановић, који је истакао значај истог за јачање организације. У име СУБНОР-а Србије и председника генерала Видосава Ковачевића, присутнима се обратио потпредседник, академик, пук. Жељко В. Зиројевић који је потенцирао значај одржавања оваквих скупова, анализирање рада, проблема у истом, решавање статусних питања имовина, као и борбу за учеснике ратова 1990-1999.године као и јасно дефинисан њихов статус. Посебно је нагласио значај подмлађивања кадрова као и да се на нивоу државе реши питање СУБНОР-а Србије као институције од посебног значаја за државу и његово место у друштву.

Било је речи и о предстојећим изборима како у локалним самоуправама, тако и у СУБНОР-у Србије са критеријумима за чланове руководстава у истом. Посебна пажња посвећена је нерешеним питањима имовине СУБНОР-а која је изузетна а коју су многи настојали да склоне у крајност не представљајући је на одговарајући начин. С тим у вези учињени су значајни помаци и тај задатак је између осталих сталан у наредном периоду.

Општи је утисак да је поменути састанак овога типа значајан због јачања СУБНОР-а, разрешавање нагомиланих проблема као и укрупњавање СУБНОР-а Србије и заједничког деловања са институцијама државе и ресорног министарства.