Шумадија

ПРОЛЕТЕРИ  УВЕК  У СРЦУ

Поводом 22. децембра, Дана формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, у Крагујевцу је одржана свечаност.

Уз присуство великог броја бораца НОР-а, омладине, симпатизера, потомака и поштовалаца, на Споменик народних хероја у центру града су положени венци. У име Републичког одбора СУБНОР-а Србије потпредседник Живомир Смиљковић, Скупштине Крагујевца Златко Милић, затим Окружног и Градског одбора борачке организације Шумадије и Крагујевца, општинских одбора Раче, Тополе, Аранђеловца, Рековца и Јагодине, ратних војних инвалида, Удружења Македонаца ”Татковина”, Покрета социјалиста.

Пригодне говоре су имали првоборац, 91-годишњи Влада Сретеновић, борац 15. мајевичкке бригаде, 88. годишњи Милош Николић и председник ГО СУБНОР-а Крагујевац проф. Жељко В. Зиројевић, пуковник у пензији.

Потомак Солунца Живојина Лазића, Милић Ивановић, поклонио је  ГО СУБНОР-а Крагујевац ратну чутурицу која је прошла пут од Цера до Солуна.

У славу антифашистичке борбе, Удружење Македонаца „Татковина“ – Крагујевац, ГО СУБНОР Крагујевац и МЗ „Багремар“ посадили су дрво мира – бадем, крај споменика Срба, Јевреја и Рома које су стрељали немачки фашисти 21. октобра 1941. године.

Одржана је и свечана седница Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије на којој је анализиран досадашњи рад, задаци за наредни период, а истакнути су и видни резултати Републичког одбора и председника проф.др Миодрага Зечевића на евидентном организационом јачању СУБНОР-а као јединствене целине и браника у очувању антифашизма у Србији

Уручене су и пригодне награде двојици бораца, Влади Сретеновићу и Милошу Николићу.

На седници је у СУБНОР примљено више нових чланова.