САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 855353Укупно посета:
 • 2641343Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НЕИСТИНЕ ДРЖАВНЕ КОМИСИЈЕ

Државна комисија Министарства правде за тајне гробнице, у којој предњаче „стручњаци“ из Института за савремену историју, просто се утркивала да прикаже што већи број жртава – како су рекли – комунистичког режима од 1944. до 1952. године. У том „научном“ раду ова комисија се служила неистинама, полуистинама, подметањима, понављањем имена и све у циљу да би број жртава био већи.

Историјска комисија Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије, формирана на предлог ГО СУБНОР-а Крагујевац детаљним прегледом тзв. „Отворене књиге“ ове комисије утврдила је следеће:

У списку су унета лица која никако не могу да се подведу под жртве комунистичког режима и то:

Космајац Ђорђе (РКТГ-40211) агент Специјалне полиције и Залад (стоји уписано Залада) Обрад (РКТГ-79793) убијени су у акцији београдских илегалаца марта 1942. године па се не могу подвести као жртве комунистичког режима од 12.септембра 1944. године (извор: Казивања београдских илегалаца, Београд у рату и револуцији)

Динић Јован, звани „Гроф“ из Крагујевца уписан је три пута под три различита броја РКТГ-22432; РКТГ-26251 ; РКТГ-31359 под којим је наведен као Дикић Јован а заправо се ради о истом лицу. Топаловић Љуба из с.Чумић (РКТГ-25223) и Топаловић Рада (права имена Љубиша и Радмила – РКТГ 25297) из села Чумић уписани су да су нестали у Босни. Провером у евиденцији села Чумић утврђено је да су њих двоје преживели рат и умрли 1985. године Љубиша а Радмила 2000. године. (утврђено на споменику сеоског гробља у селу Чумић)

Смиљанић Мирко – капетан БЈВ (РКТГ-80059) убијен је од стране љотићеваца 12.фебруара 1944. године и не може се водити као жртва комунистичког режима. (извор : књига „На развођу под планином“ аутора проф. ДРагољуба Петровића)

Басарић Миодраг (РКТГ-87505) родом из села Врбета, припадник четничког покрета убијен је у с.Бајчетини од Љотићеваца а не од комуниста како тврде у Државној комисији. (утврђено на спомен обележју у селу Врбети)

Добрић Тодор, родом из села Оклаце (Ибарски Колашин) уписан је два пута РКТГ-15396 и РКТГ-18203. Наведено је да је живео у Београду што је неистина. (извор: сведочење његових најближих)

Токовић Војислав из села Губавце (Медвеђа) уписан је два пута РКТГ-9427 и 9428 а ради се о истом лицу.

Андрија Хебранг (РКТГ-16773) бивши министар у послератној влади уписан је као припадник југословенске војске у отаџбини што је ноторна лаж јер је исти био предратни комуниста.

Оваквих случајева је мноштво што указује да је ова Државна комисија заправо чинила све да увећа тзв. „жртве комунистичког режима“ служећи се између осталог и необјављеном литературом.

На овај начин и оваквим „научним“ радом јасно и недвосмислено се указује да су се чланови Државне комисије просто утркивали како да уз понављање имена, дописивање и слично омаловаже антифашистичку борбу српског народа и додворе се свима који покушавају да то непрекидно чине а у циљу умањивања борбе партизана против фашиста, њихових слугу и домаћих издајника – стоји у саопштењу Информативне службе СУБНОР-а Шумадије.

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Шумадија

 • Lune каже:

  Koliko su to “zrtve” Komunista, treba utvrditi, za sada sve govori da su to “samozrtvovanja za okupatora”
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  Na spomen-ploči će biti i imena 58 mladića od 17 do 25 godina, od kojih je većina streljana bez suđenja i dokaza krivice u čistkama Ozne posle 1945. godine, u kojima je uništena čitava mladost božetićkog kraja – kaže Miloš Vjetrović, predsednik Udruženja „Knezovi Raškovići“. ……………… Hm,hmm.. mora da nisu prihvatili amnestiju koju je obnarodovao Slobodan Penezic Krcun, pa je usledio postupak protiv saradnika porazenog okupatora i diverzanata kao drzavnih neprijatelja.

 • pedjaza каже:

  Bezkurpulozna nastojanja retrogadnih kolaboracionističkih snaga ne jenjavaju. Posle brojnih neuspelih pokušaja da se kroz lažne istorisjke podatke, pismena ili usmena predanja, ali snimanjem TV projekata i idejno-političkom propagandom, na red je došla i Državna komisja koja osvedočene saradnike fašističkih okupatora kao i žrtve tih saradnika, proglašava žrtvama komunističkog režima.
  Ovo je samo dokaz da su oni, koji nastoje da po svaku cenu falsifikuju istoriju, u svojoj nemoći počeli da zadaju veoma niske udarce.
  SUBNOR kao organizacija koja se, između ostalog, bavi sagledavanjem istorijskih činjenica i sa naučne strane, dokazaće da je i ovo jedan u nizu neuspelih pokušaja da se pogaze akteri antifašističke borbe u vidu podmetanja lažnih žrtava.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.