САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863350Укупно посета:
  • 2654600Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВЕЧНИ ПЛАМЕН СЛОБОДЕ И ПАТРИОТИЗМА

СУБНОР је антифашистичка, нестраначка, патриотска, борачко-инвалидска и хуманитарна организација. Захваљујући циљевима и задацима никако се не може сврставати у тзв. „невладине“ организације.

Ово у саопштењу истичу Окружни одбор СУБНОР-а Шумадије заједно са Градским одбором Крагујевца.

Поједине локалне самоуправе (општинске и градске) самовољно оцењују рад СУБНОР-а при чему исказују потцењивање и ниподаштавање, избегавање појављивања на манифестацијама које СУБНОР обележава, као и недодељивање средстава „правдајући“ то економским стањем. А заправо је позадина идеолошко неслагање и непоштовање народноослободилачке борбе и револуције.

Борци за слободу и антифашизам имају у првом плану бољитак Србије.

СУБНОР достојно обележава историјска збивања и неће препустити политичким размишљањима органа локалне самоуправе.

Задатак СУБНОР-а је, између осталог, да младе генерације васпитава у духу патриотизма и антифашизма. Министарство за рад, борачка и социјална питања треба да оствари сарадњу са Министарством просвете како би и школе на свим нивоима (од основног образовања до факултета) развијале патриотска осећања и успомену на погинуле борце за слободу Србије у свим ослободилачким ратовима.

На локалном нивоу има значајних места која треба посећивати и држати својеврсне часове историје у чему је битна сарадња СУБНОР-а, школа и локалне самоуправе. Уместо да организују посете Церу, Мишару, Чегру, Кадињачи и Сутјесци, наши експерти воде ученике у Беч, Мадрид, Париз. На тај начин се не развија патриотизам и родољубље.

Седма деценија победе у Другом светском рату посебно је прилика да се речи претопе у дела и антифашизам, тако својствен нашем народу, искористи као замајац преокрету у интересу Србије на целој територији – истиче се у саопштењу из вечног Крагујевца.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Шумадија

  • pedjaza каже:

    Zakonskom regulativom SUBNOR Srbije ima staus udruženja. Termin “nevladina organizacija” je neslužben i koristi se najčeće kao sinonim za termin “udruženje”, mada obično ne baš za sva, nego za neka koja u svom delovanju imaju i izvesna politička uporišta. Time se želi potencirati da nemaju nikakve veze sa vlašću, mada su neretko finasirana od strane vlasti nekih drugih zemalja ili organizacija bliskih vlasti.
    U pravnom smislu status SUBNOR-a je izjednačen sa stausom bilo kog udruženja koje mogu osnovati najmanje 3 osnivača (poslovno sposobnih fizičkih ili pravnih lica), od kojih bar jedno mora imati prebivalište ili sedište na teritoriji Republike Srbije. To znači da najveća boračka i antifašistička organizacija u Srbiji, sa više od 100.000 članova, ima isti pravni status kao neko udruženje ribolovaca, golubara, uzgajivača aromatičnog billja itd.
    Ukratko, pokušava se da se na sve moguće načine diskredituje položaj SUBNOR-a, a njegove aktivnosti svedu na dobrovoljni rad člnastva, s kojim državni organi i organi teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave ne moraju imati bilo kakve veze.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.