САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 809110Укупно посета:
  • 2536615Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ИСТИ ПУТ СЛОБОДЕ

Поводом 22. децембра – Дана формирања Прве пролетерске НОУ бригаде на почетку Другог светског рата, у коју је ушао 241 борац Крагујевачког партизанског одреда, у највећем граду Шумадије положени су венци као успoмена на храбре партизане слободаре.

Из тог одреда, који је применован у батаљон, победнички пут је шест пролетера завршило са огромним признањем – Орденом народног хероја. Венце су у центру Крагујевца, на Споменик народним херојима, положиле делегације Градског одбора СУБНОР-а Крагујевца, Окружног одбора Шумадије, затим наших општинских оргницазија из Кнића, Лапова, Раче, потомци бораца овог славног батаљона који се прославио у борбама на Неретви и Сутјесци, и борбама за коначно ослобођење земље, представници Завичајног удружења „Комови“, Књижевног клуба „Др Саша Божовић“ и политичких партија.

О славном путу Прве пролетерске говорио је потпредседник Републичког одбора СУБНОР-а Србије Жељко В. Зиројевић. Истакао је значај пролетера као ударне песнице НОВЈ која је пронела славу партизанске борбе а њене прве жртве у борби 22. децембра 1941. године били су отац и син Ратинац, Драгослав и Миодраг, родом из села Грошнице (Крагујевац) који почивају у спомен гробници у Крагујевцу.

Поводом 55. годишњице формирања Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“, која наставља традиције пролетера, делегација СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, коју су предводили Мирослав М. Лазаревић и Спасоје Влаховић уручила је школи оригиналну слику бораца славног батаљона насталу јуна 1943. године после битке на Сутјесци.

Тиме је још једном потврђена веза слободара са новом генерацијом који настављају истим путем слободарства да корачују у сопствену будућност.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.