САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815772Укупно посета:
  • 2550648Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ЧАС ИСТОРИЈЕ И ОПОМЕНЕ

У дичном шумадијском Крагујевцу, на падинама Шумарица и око монументалног гранитног споменика, одржан је традиционални велики час историје и опомене.

Народ се, као и сваког досадашњег 21.дана октобра, окупио из разних крајева да ода пошту страдалницима и у антифашистичкој манифестацији искаже поруку планети да се злочин никад више и никоме не догоди.

У позну јесен 1941, кад је буктао пламен Другог светског рата, немачка окупациона сила је, само на једном месту, у тихим Шумарицама, безочно ликвидирала око три хиљаде Крагујевчана и житеља околних места. Међу убијеним било је и три стотине ђака средњих школа доведених из клупа са професорима, шегрта и чак петнаест малишана које је немилосрдна хитлеровска солдатеска довукла са улице где су, зарађујући кору хлеба и не слутећи зло, чистили обућу намерницима.

Комеморативној свечаности присуствовао је Председник Републике Србије Томислав Николић, који је, између осталог, рекао: ”Још једном, нарочито кад опет на разним странама страдају недужна деца, жене, људи, нестају градови у ратовима, шаљемо са места тешког злочина у прошлости апел човечанству да се уразуми и несрећа која је задесила наш народ нигде не понавља”.

Комеморацији су присустволи представници највиших државних и локалних органа, разних организација, СУБНОР-а Србије и Шумадије и многобројне делегације из разних региона и са бившег југоподручја.

Иначе, поводом 72. годишњице ослобођења Крагујевца у Другом светском рату, после тријумфалног уласкај единица НОВЈ и Црвене армије, на Спомен костурницу народних хероја и бораца НОР-а у центру града положени су венци. Пошту су одали делегације Војске Србије, Скупштине Крагујевца, СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца, Кнића, Раче, Аранђеловца, Тополе, Заједнице удружења антифашиста Загреба, СУБНОР Адашеваца, Кола српских сестара, СНС, СПС, Удружење потомака старих ратника 1912 – 1920. године, породица погинулих. Такође и представници амбасада Руске Федерације, Украјине.

Скупу су се обратили учесник у борбама за ослобођење Крагујевца, носилац Партизанске споменице 41. Влада Сретеновић и председник СУБНОР-а Крагујевац пуковник проф. Жељко В. Зиројевић.

После комеморације делегација СУБНОР-а је разговарала са градоначелником Радомиром Николић на свечаном пријему. У просторијама СУБНОР-а окупили су сегости из Загреба, Адашеваца и Куршумлије, а одржана је седница Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије где су извршене одређене кадровске попуне и прецизирани задаци за даљи рад.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
29/14°C
30/14°C
17/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.