Сурдук: ОТКРИВЕН СПОМЕНИКА БОРЦИМА НОР-а И ЖРТВАМА ФАШИЗМА

У месту Сурдук свечано је откривен споменик Сурдучким борцима и жртвама фашизма 1941-1945.

Споменик је подигнут на иницијативу СУБНОР-а Подунавље уз пуну подршку општине Стара Пазова. Овим је реализована вишедеценијска жеља мештана Сурдука да се у овом месту на овај начин ода пошта свим борцима НОР-а и жртвама фашизма из овог места. Споменик су открили представници локалне самоуправе уз присуство мештана и СУБНОР-а Подунавље и Сурдук, као иницијатора подизања споменика, као и СУБНОР-а АП Војводине, града Београда и месних удружења СУБНОР-а овог краја.

О значају који Сурдук има у развоју НОБ-а у Војводини говорио је председник СУБНОР-а Подунавље Благоје Јекић. Он је подсетио да је у време Другог светског рата готово свака кућа била база за скривање људства и опреме, а да је поузданост мештана била толика да је једно време овде био смештен и Покрајински комитет и штампарија. Због свог географског положаја Сурдук је био значајан и као веза бораца Срема и Баната. Нагласио је да је за откривање споменика изабран 27. септембар, тужни дан за мештане Сурдука, који су на тај дан 1943. године били изложени најкрвавијем терору фашистичког окупатора и усташа. Ипак ово није застрашило мештане, отпор је настављен до победе и ослобођења.

Присутне је поздравио и председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевчић, који је посебно истакао да се „против свих сила зла из прошлости које покушавају да поново буду доминанте морамо борити стално како бисмо сачували нове генерације и како они никад не би доживели нова страдања и прогоне“. Он је похвалио залагање локалне самоуправе да се очува истина о НОБ-у и да се на различите начине негује Култура сећања на догађаје из Другог светског рата.

27. септембар 2022. год.